Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
În aşteptarea Naşterii Domnului
Apropierea sfintei sărbători a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos este vestită în Episcopia Severinului şi Strehaiei printr-o serie de activităţi tradiţionale, de folos duhovnicesc pentru credincioşii mehedinţeni. Între acestea se numără festivalul de tradiţii, datini şi sărbători „Crăciunul de azi“, organizat ca în fiecare an la Catedrala Episcopală „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“.
De câţiva ani, în preajma sfintelor sărbători de iarnă, Episcopia Severinului şi Strehaiei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi, organizează festivalul de datini şi tradiţii româneşti „Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi“, adresat elevilor de gimnaziu şi liceu. Manifestarea cultural-educaţională se desfăşoară la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin şi este înregistrată în calendarul activităţilor educative regionale şi interjudeţene al Ministerului Educaţiei Naţionale. Anul acesta, evenimentul se derulează între 9 şi 11 decembrie şi reuneşte peste 500 de elevi de la şcolile generale şi liceele din întregul judeţ, care vor prezenta programe specifice sărbătorii Naşterii Domnului. Tinerii colindători vor interpreta şi cântări de stea izvorâte din înţelepciunea şi evlavia poporului binecredincios din toate părţile judeţului, cu melodii care constituie un veritabil patrimoniu imaterial. La final, colindătorii vor primi daruri din partea Centrului eparhial.
Sfântul Nicolae a poposit sâmbăta trecută şi la beneficiarii Centrului „Alege şcoala!“ din oraşul Strehaia. După cum ne-a mărturisit pr. prof. Ionuţ Gîrniţă, coordonatorul centrului, zeci de elevi au primit, pe lângă pachete, şi alese daruri duhovniceşti. Preotul, responsabil al grupului parohial din proiect, le-a vorbit elevilor despre Spovedanie şi Împărtăşanie şi despre rolul lor în viaţa fiecărui creştin, dezvoltând diferite aspecte ale temei „Daruri cereşti şi daruri pământeşti“. După lecţia de catehism, cei mici s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos, împlinind şi în faptă ceea ce au asimilat în cadrul întâlnirii. Prin implicarea şi dărnicia colegilor mai mari de la Liceul „Matei Basarab“ din localitate, îndrumaţi de pr. prof. Ionuţ Gîrniţă, micuţii creştini de la centru s-au bucurat şi de primirea cadourilor, constând în dulciuri şi pachete alimentare.
Evenimentul din ziua prăznuirii Sfântului Nicolae nu este singular. Cei care se implică în activităţile centrului, pe lângă educaţia religioasă, au parte şi de o formare culturală şi artistică. În urmă cu o săptămână, copiii de la Centrul „Alege şcoala!“ din oraşul Strehaia au marcat şi Ziua Naţională a României, derulând acţiunea denumită „Hai să dăm mână cu mână!“. Şi de această dată i-au avut alături pe liceeni, lângă care s-au prins într-o horă a bucuriei, libertăţii şi responsabilităţii creştine.
Distincţie pentru preotul Nicolae Jinga
Primăria municipiului Drobeta-Turnu Severin a organizat la începutul acestei luni „Gala Premiilor de Excelenţă“, ocazie cu care o serie de personalităţi ale judeţului Mehedinţi au primit din partea administraţiei publice locale un premiu pentru activitatea desfăşurată în diverse domenii de activitate. Episcopia Severinului şi Strehaiei a propus în acest an pentru această distincţie pe cucernicul preot Nicoale Jinga, slujitor al Bisericii de 40 de ani, funcţionând de 32 de ani la Parohia Jupalnic din Orşova. După Revoluţia din 1989, pr. Nicolae Jinga s-a implicat în multe proiecte culturale, făcând parte din redacţiile mai multor reviste de cultură. A publicat cărţi, articole şi este membru al Uniunii Scriitorilor din România.