De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
„În orice clipă a vieţii noastre, avem nevoie de o călăuză“
De praznicul Botezului Domnului, peste 1.000 de credincioşi ieşeni şi-au îndreptat paşii spre Catedrala mitropolitană pentru a participa la slujba de Bobotează oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Înaltul ierarh, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, urmată de Sfinţirea cea Mare a Apei, oficiată pe amplasamentul din faţa Catedralei mitropolitane.
Continuând bucuria prilejuită de marele praznic al Naşterii Domnului, peste o mie de credincioşi ieşeni s-au adunat ieri la Catedrala mitropolitană pentru a sărbători Botezul Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare, în cadrul căreia, conform rânduielii liturgice, a fost săvârşită şi slujba Sfinţirii celei Mari a Apei, a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
„Singurul cuvânt care nu înşală este cuvântul Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos“
În cuvântul de învăţătură rostit spre finalul Sfintei Liturghii în Catedrala mitropolitană, IPS Teofan i-a îndemnat pe cei prezenţi să aibă drept călăuză în viaţa de zi cu zi pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos: „Suntem la început de an. Dumnezeu singur ştie ce doreşte inima fiecăruia, ce planuri avem în sufletul şi în mintea noastră şi cum va fi vremea trecerii noastre în acest an, cu ce ne vom întâlni, ce obstacole vom avea în faţă, ce ispite vor pătrunde în inima noastră şi câţi dintre noi poate vom pleca spre împărăţia cerurilor. De obicei, mai mult sau mai puţin credincioşi fiind, nu ştim în ce direcţie să mergem şi pe ce cale să ne îndreptăm paşii în multe momente din timpul unui an. De aceea, în orice clipă a vieţii noastre, dar mai ales în momentele de cumpănă, avem nevoie de o călăuză, de un glas care să ne spună ce avem de făcut, iar noi să avem conştiinţa că respectivul cuvânt nu este unul care înşală şi care te aşază pe căi rătăcite. Şi cine poate să rostească acest cuvânt îndrumător? Poate să-l rostească vreun om, oricât de drept şi oricât de sfânt ar fi el? Răspunsul este unul negativ, fiindcă întotdeauna o umbră de rătăcire, de neadevăr şi de subiectivitate se găseşte în mintea şi în cuvântul oricărui pământean, oricât de înalt ar fi el pe treapta desăvârşirii. Singurul cuvânt care nu înşală, singurul cuvânt care nu rătăceşte este cuvântul Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, despre care Dumnezeu Tatăl, la botezul lui Hristos în Iordan, a spus: «Pe Acesta să-L ascultaţi» şi Maica Domnului, la nunta din Cana Galileei, a spus: «Faceţi tot ceea ce vă spune El!». De-a lungul unui an şi de-a lungul întregii noastre vieţi, avem nevoie de lumina şi călăuzirea Domnului nostru Iisus Hristos, al Cărui cuvânt îl găsim în Dumnezeiasca Evanghelie, în Sfânta Liturghie şi în scrierile Sfinţilor Părinţi, cei de Dumnezeu purtători“.
După citirea rugăciunii amvonului din cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de întreg soborul slujitorilor, a ieşit pe amplasamentul din faţa Catedralei mitropolitane, în glasul clopotelor şi al troparelor specifice praznicului Botezului Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, unde a săvârşit slujba Sfinţirii celei Mari a Apei. Pentru sărbătoarea din acest an au fost pregătite 12 căzi de lemn a câte 1.000 de litri.
„Să primească Dumnezeu slujba sfântă din această zi, precum şi tot ceea ce a fost bun, frumos şi autentic în toată această perioadă de la Crăciun până în această zi. A fost o perioadă binecuvântată, o perioadă de odihnă, o perioadă de regăsire a fraţilor în familie, în care ne-am bucurat de sfintele slujbe şi de prietenia celor din jur, pentru care trebuie să-I mulţumim lui Dumnezeu. Intrăm în inima anului 2014 de la naşterea lui Hristos, pe care-l dorim să fie un an bineplăcut Domnului, în care fiecare dintre cei de faţă şi cei asemenea nouă să ne apropiem cu măcar un pas de credinţa cea adevărată, pentru ca de la Hristos, Băutura cea duhovnicească, Hrana cea spre fiinţă şi Piatra cea din capul unghiului, să primim curaj pentru a merge mai departe“, a spus la final Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, după care i-a stropit cu apă sfinţită pe toţi cei prezenţi.
La final, toţi credincioşii prezenţi au putut lua cu bucurie Agheasmă Mare, fiind pregătite în acest sens şi 3.500 de pet-uri de 0,5 l, pentru o mai bună organizare.