Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit vineri, 27 decembrie 2024, în ziua de pomenire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din
În toată ţara, clopotele bat pentru Patriarhul românilor
▲ Ierarhi, preoţi şi credincioşi vin în aceste zile la Patriarhie pentru a-l omagia pe cel care a fost Patriarhul Românilor mai bine de 20 de ani ▲ Lângă căpătâiul Părintelui Patriarh se săvârşesc zi şi noapte slujbe speciale ▲ În ziua înmormântării, la ora 12.00, în toate parohiile şi mănăstirile se vor trage clopotele timp de 5 minute ▲ Sâmbătă sau duminică, după Sfânta Liturghie, în toate centrele eparhiale, bisericile din parohii şi mănăstiri, se va săvârşi slujba Parastasului pentru PF PărinteTeoctist ▲
Mii de oameni urcă în aceste zile cu paşi mici şi smeriţi Dealul Mitropoliei, pentru a-i putea aduce un ultim omagiu Prea Fericitului Patriarh Teoctist. Pentru ei nu contează nici înghesuiala, nici gardurile instalate de jandarmi şi nici măsurile de ordine, fireşti în asemenea momente. Vor doar să aprindă o lumânare la căpătâiul celui care a fost Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române mai bine de două decenii. Printre oamenii simpli au fost ieri la Catedrala patriarhală şi personalităţi ale vieţii politice şi publice din România, pioşi şi plini de recunoştinţă. Familia regală, precum şi instituţii ale statului român şi-au trimis reprezentanţii, aducând coroane de flori în memoria celui care a stat în fruntea Bisericii Ortodoxe Române. Ieri, de dimineaţă, la Patriarhie s-a oficiat slujba Sfintei Liturghii, apoi slujbe speciale. „Patriarhul a atras oamenii prin credinţa sa. Cred că, dacă i-am fi ascultat cu toţii poveţele, care erau cuvântul lui Dumnezeu, am fi devenit cu toţii mult mai liniştiţi şi mai buni”, a declarat o bătrână venită să-i aprindă o lumânare Patriarhului.
Clopote de jale şi parastase pentru Patriarh
După ce marţi seara, sicriul cu trupul neînsufleţit al Părintelui Patriarh a fost mutat în Palatul patriarhal, pentru a se putea lucra la cripta în care va fi înmormântat, ieri, în jurul orei 16.00, a fost adus din nou în Catedrală. Vă amintim, că funeraliile Patriarhului românilor vor avea loc mâine, 3 august, la Catedrala patriarhală din Bucureşti. Programul zilei de mâine, comuncat de Biroul de presă al Patriarhiei Române, este următorul: de la ora 7.00 până la ora 8.30, PS Sebastian Ilfoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia Sfânta Liturghie, după care de la ora 9.00 va urma şedinţa comemorativă a Sfântului Sinod în prezenţa delegaţiilor oficiali. La ora 11.00 va începe slujba de înmormântare, oficiată de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu participarea reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe surori. La funeralii va fi prezentă şi o delegaţie de la Vatican.
Sfântul Sinod Permanent al Bisericii Ortodoxe Române şi Comisia Sinodală pentru organizarea funeraliilor Prea Fericitului Părintelui Teoctist au convocat toţi membrii Sf. Sinod, la reşedinţa patriarhală din Bucureşti astăzi, 2 august, la ora 11.00.
De asemenea, s-a hotărât ca în toate centrele eparhiale din Patriarhia Română să se ia măsuri prin protopopiate, astfel încât în fiecare parohie şi mănăstire, în ziua înmormântării, la ora 12.00, să se tragă clopotele timp de 5 minute. În ziua de sâmbătă, 4 august, sau duminică, 5 august 2007, după Sfânta Liturghie, în toate centrele eparhiale, bisericile din parohii şi mănăstiri, se va săvârşi slujba Parastasului cu formula de pomenire „Adormitul întru fericire Părintele nostru Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”. La sfârşitul slujbei de pomenire, ierarhul locului, preoţii parohi, stareţii şi stareţele vor evoca slujirea, vrednicia şi personalitatea Patriarhului Teoctist.
Pelerinaj la capătâiul Părintelui Teoctist
Atât ieri, cât şi în celelalte zile de când PF Părinte Teoctist a plecat la Domnul, în majoritatea bisericilor ortodoxe române s-au oficiat slujbe de pomenire a acestuia. În aceste zile au sosit la Patriarhie zeci de mesaje şi scrisori de condoleanţe din partea Bisericilor Ortodoxe surori din străinătate, dar şi din partea altor Biserici din ţară şi străinătate, precum şi din partea altor personalităţi din viaţa publică. Mâine, 3 august, vor sosi la Bucureşti zeci de credincioşi din toată ţara. La înmormântare vor fi prezenţi şi credincioşi din Victoria (Tocileni), satul natal al Patriarhului Teoctist. Şi Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva” al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei organizează pelerinaj la Catedrala patriarhală din Bucureşti. Astfel, cei care vor să aducă un ultim omagiu PF Părinte Patriarh se pot adresa Centrului de Pelerinaj din Iaşi, la numărul de telefon 0232.276.907. Pelerinajul costă 125 de lei, iar plecarea va avea loc astăzi, 2 august, din faţa Catedralei mitropolitane din Iaşi, la ora 23.00.
Vestea morţii PF Părinte Teoctist este intens mediatizată, atât în mass-media românească, cât şi internaţională. Vă amintim că marţi, 31 iulie, preşedintele României, Traian Băsescu, i-a conferit post-mortem Patriarhului Teoctist Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan, cel mai înalt ordin al statului român. PF Părinte Teoctist este primul cetăţean român care a primit acest titlu. Mâine va fi zi de doliu naţional, iar steagurile vor fi coborâte în bernă.
▲ „A dat dovadă de înţelepciune şi demnitate atunci când Biserica era prigonită”
Biserica Ortodoxă din Rusia a primit cu adâncă durere vestea morţii Patriarhului român Teoctist. „A fost un lider înţelept, iar moartea sa reprezintă o mare pierdere nu doar pentru Biserica Ortodoxă a României, ci pentru întreaga lume ortodoxă”, a declarat marţi, într-un interviu, acordat agenţiei de presă oficiale ITAR-TASS, Episcopul Mark Egorievski. Episcopul rus a amintit că anii de slujire ai defunctului patriarh au coincis cu timpul dominaţiei ideologiei ateiste în România, ca pretutindeni în fostul lagăr comunist. „Ca Întâistătător, Părintele Teoctist a dat dovadă de înţelepciune şi demnitate în acea epocă dificilă când Biserica era prigonită”, a mai spus ierarhul rus.
Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse a ţinut să sublinieze în mod special meritele Patriarhului Teoctist în reînnoirea spirituală a poporului român. „În calitate de cap al Bisericii, el a contribuit la izbânda predicii religioase, la renaşterea vieţii religioase în România, pe care o putem constata astăzi”. PF Părinte Teoctist a fost un oaspete frecvent al Bisericii Ortodoxe din Rusia. Ultima oară, el a vizitat Rusia în vara trecută, când a participat la Summitul internaţional al liderilor religioşi, fiind un participant activ la dialogul interbisericesc.
▲ „Ferice de cel ce a fost Prea Fericit!”
Vă prezentăm în cele ce urmează câteva gânduri ale cititorilor noştri la trecerea la cele veşnice a PF Părinte Patriarh Teoctist, exprimate în secţiunea pe care am pus-o special la dispoziţia dvs pe site-ul ziarului nostru.
Ilie: Avem sau nu avem oameni de valoare? Mă bucur că PF Teoctist şi-a găsit locul mai aproape de Dumnezeu, dar îmi pare rău că a plecat un fiu al păcii, adevărat slujitor al lui Dumnezeu şi păstor - părinte al nostru.
Gorun Ionescu: Părintele nostru, dacă afli îndrăzneală la tronul Prea Sfintei Treimi, roagă-te Bunului Dumnezeu să ne mângâie cu un Patriarh vrednic de Prea Fericirea Voastră!
Vlad Chiriac: Ferice de cel ce a fost Prea Fericit! Întotdeauna, orice om care moare este plâns cu lacrimi amare şi triste, însă de această dată, la acest OM, i se adaugă multe lacrimi de iubire şi respect pentru tot ceea ce a făcut Bisericii Ortodoxe Române. În astfel de clipe, cuvintele multe sunt de prisos, ele trebuie păstrate pentru după înmormântare. Dumnezeu să-l aşeze în colţişorul său de Rai, pe care şi l-a construit prin toate faptele pline de jertfă pentru Biserica cea dreaptă, Biserica lui Hristos. Dumnezeu să-l ierte.
▲ Pentru catolici, PF Părinte Teoctist rămâne o figură emblematică
„Mâhnire în lumea creştină pentru moartea Patriarhului ortodox român Teoctist, promotor al ecumensimului”. Astfel, difuza ştirea Radio Vatican în ediţia internaţională de la orele 14.00, marţi, 31 iulie. Ştirea era însoţită de un interviu cu mons. Eleuterio Fortino, subsecretar al Consiliului Pontifical pentru promovarea unităţii creştinilor, care a vorbit despre personalitatea PF Teoctist. Acesta a precizat că Prea Fericitului Teoctist „se datorează consolidarea raporturilor dintre Bisericile ortodoxe şi întărirea legăturilor ecumenice cu Biserica Catolică şi cu Bisericile protestante. Patriarhul Teoctist a trăit în perioda în care Biserica Ortodoxă Română a traversat un anotimp de suferinţe, deschizându-se însă într-un dialog care a făcut să crescă unitatea dintre creştini. Cum să uităm primirea făcut papei Ioan Paul al II-lea în România, în mai 1999”.