Corala bărbătească „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului a susţinut săptămâna trecută un spectacol muzical extraordinar la Drobeta-Turnu Severin. Evenimentul a fost organizat de Episcopia Severinului şi Strehaiei şi s-a bucurat de o asistenţă numeroasă.
Postul de radio „Lumina“ al Episcopiei Severinului a desfăşurat o campanie amplă de mediatizare a producţiei artistice, astfel încât sala de spectacol a Casei Tineretului din municipiu a fost arhiplină. Tineri şi bătrâni, oameni simpli şi intelectuali, mireni şi feţe bisericeşti au rezonat deopotrivă la mesajul dramatic al piesei puse în scenă cu atâta însufleţire de corala arhiepiscopiei. Măiestria interpretării şi dăruirea performerilor au făcut din fresca muzicală „În vremea aceea...“, compusă de preotul Ion Popescu Runcu, o adevărată întoarcere bimilenară în timp până în vremea Mântuitorului. Orchestraţia tablourilor inspirate din Evanghelii şi reformularea armonică îi aparţin conf. univ. dr. Horaţiu Alexandrescu, fiind în fapt o transpunere muzicală a Pătimirilor lui Iisus. Spectatorii, ţinuţi cu sufletul la gură de intervenţiile soliştilor, fundamentate pe episodul biblic al Pătimirii, au purces într-o călătorie empatică pe urmele Domnului Hristos, din momentul aducerii în faţa lui Pilat până la actul suprafiresc şi mântuitor al Învierii.
La spectacol au luat parte Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
Ierarhul locului a mulţumit la sfârşitul spectacolului membrilor formaţiei corale pentru atmosfera de profundă emoţie pe care au creat-o: „În această seară am trăit momente ce nu pot fi descrise în cuvinte, am trăit clipe ce rămân la inima fiecăruia dintre noi. Le mulţumim tuturor membrilor acestui ansamblu coral pentru munca, dragostea şi dăruirea faţă de muzică. Nădăjduim ca suflul pe care l-am simţit aici şi pe care aceşti artişti îl duc pe scenele oraşelor ţării să alunge indiferentismul care a cuprins inimile atâtor fii ai neamului nostru“.
Scurtă analiză melodică asupra creaţiei compozistice „În vremea aceea...“
Fresca începe simplu, cu un scurt divertisment pianistic, însoţit de solo de tenor în rolul povestitorului: „În vremea aceea, legându-L pe Iisus, l-au dat lui Pilat să-L judece…“. Întreaga mişcare melodico-armonică ulterioară precipită acţiunea, o însufleţeşte şi o dinamizează prin vii tablouri sonore, încărcate de tensionalităţi, uşoare disonanţe, cromatisme şi aluzii modale slave. Un astfel de exemplu se regăseşte în dramatismul monologului Mântuitorului din numărul al doilea al piesei, în care corul ce întruchipează mulţimea acuzatorilor evrei se comportă justificator la întrebările Fiului lui Dumnezeu: „Poporul Meu, ce am făcut vouă? Şi cu ce Mi-aţi răsplătit?“. Perindarea personajelor solistice pe scenă şi dialogul cu corul fac şi mai atractivă interpretarea muzicală de înaltă ţinută, căreia actul dirijoral de excepţie al arhid. asist. univ. Iulian Dumitru îi conferă un plus de valoare.
Corala bărbătească „Armonia“ a fost înfiinţată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, la iniţiativa arhid. Iulian Dumitru. În perioada 4-14 iulie 2012, a participat la cea de a 7-a ediţie a Olimpiadei Corale Mondiale, desfăşurată la Cincinnati, Ohio, în Statele Unite ale Americii. După ce pe 7 iulie a câştigat aur la Secţiunea Folclor, pe 12 iulie a obţinut cea de-a doua medalie de aur la Secţiunea Muzica religiilor.