Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Înălțare duhovnicească la o mănăstire dintr‑o poiană
Pelerinii care au poposit zilele trecute la mănăstirea din Poiana Mărului, județul Caraș‑Severin, au trăit momente de înălțare duhovnicească atât în după‑amiaza Duminicii Rusaliilor, cât și luni, la sărbătoarea Sfintei Treimi, când a fost cinstită și „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, hramul așezământului monahal.
Programul liturgic de la mănăstirea bănățeană Poiana Mărului a debutat duminică, 23 iunie, cu primirea moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, ce se păstrează la Schitul Feneș, și ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon de la schitul închinat acestuia, din Caransebeș, aduse spre închinare în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și al Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți. A urmat o procesiune spre mănăstire, unde au fost săvârșite la final slujba Pavecerniței Mari cu Litia, Taina Sfântului Maslu, Utrenia și rugăciuni de dezlegare.
Luni, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la Altarul de vară, participând în rugăciune și liniștire duhovnicească câteva sute de pelerini din întreg Banatul, dar și din alte zone ale țării.
După comuniunea liturgică, așezământul monahal a oferit tuturor pelerinilor o agapă frățească.
„Astăzi se împletesc în chip armonios spicele de grâu binecuvântate la praznicul Rusaliilor cu aceste flori, sânzienele. Bucuria noastră este deplină pentru că ieri am avut Pogorârea Sfântului Duh, iar astăzi ne‑am închinat cu mare bucurie Preasfintei Treimi și totodată astăzi l‑am cinstit așa cum se cuvine pe cel mai mare om născut din femeie, cel care ne‑a îndemnat zicând: «Pocăiți‑vă că s‑a apropiat Împărăția cerurilor!» Ne bucurăm că aici la Poiana Mărului se împletește frumos Liturghia cu filantropia, maicile de la această mănăstire se îngrijesc îndeaproape de copiii abandonați. Totodată, remarcăm faptul că și pe plan edilitar mănăstirea s‑a înfrumusețat, corpul nou de chilii și mai ales paraclisul de iarnă au fost împodobite”, a afirmat, la final, Preasfințitul Părinte Lucian.
Tot luni, 24 iunie, Preasfințitul Părinte Lucian a mers și la Aşezământul social‑monahal „Sfânta Treime”, unde a săvârșit la Altarul de vară Acatistul Sfintei Treimi, după care a oficiat și slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică.