În Duminica a 2‑a după Sfintele Paști, 27 aprilie, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a poposit în mijlocul slujitorilor și credincioșilor Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou, Paraclis Patriarhal, din București. Înconjurat de un ales sobor de slujitori ai sfântului lăcaș, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul acesteia hirotonindu‑l întru preot pe diaconul Nicolae Sevastre, director de imagine la TRINITAS TV, pe seama Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, la ceas aniversar
Sâmbătă, 29 martie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a sărbătorit împlinirea vârstei de 71 de ani prin rugăciune. Acesta a participat la Sfânta Liturghie a darurilor înainte sfințite în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, în prezența consilierilor și inspectorilor de la Centrul eparhial Roman, a protopopilor, precum și a credincioșilor din urbea mușatină.
După Sfânta Liturghie a urmat un Te Deum, în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu la aniversarea zilei de naștere a chiriarhului de la Roman și pentru binefacerile revărsate asupra clerului și credincioșilor din această binecuvântată de Dumnezeu eparhie.
În cuvântul adresat celor prezenți, în numele membrilor administrației eparhiale și al preoților și credincioșilor din eparhie, părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, a evidențiat câteva aspecte din viața Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, accentuând noțiunile de timp și viață în iconomia devenirii sale, dar și vocația datoriei împlinite prin jertfa de sine și conștiința prezenței lui Dumnezeu în viața personală, pe calea monahismului și a formării intelectual-teologice, sub îndrumarea a doi sfinți români recent canonizați: unul i-a fost duhovnic și l-a inițiat în tainele nevoinței ascetice (Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria), iar celălalt i-a fost mentor și l-a inițiat în taina cunoașterii lui Dumnezeu (Sfântul Preot Mărturistor Dumitru Stăniloae).
La final, în fața autorităților centrale și locale, a preoților și credincioșilor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a spus că ziua de naștere este un moment de recunoștință față de darul vieții primit de la Dumnezeu:
„Ziua de 29 martie a fiecărui an, pentru smerenia mea, este Ziua Recunoștinței față de Preamilostivul Dumnezeu, Care mi-a oferit, din iubire, darul Vieții, iar vouă vă mulțumesc pentru gândurile bune și urările voastre frumoase și pline de mireasma florilor primăverii. Cuvântul mulțumesc vine din latină și-nseamnă îți datorez mult pentru fapta bună”.
În continuare, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit tuturor celor prezenți, așezând în versuri gândurile sale de recunoștință față de membrii administrației eparhiale și față de cei care i-au fost alături de-a lungul timpului:
„Vă datorez că îmi zâmbiți în fiecare zi
Și mulțumesc că învățați arta de-a iubi.
Vă sunt dator că uneori îmi luați din povară,
Vă mulțumesc că doar prin voi,
mi-e crucea mai ușoară.
Vă datorez că ați sosit atunci când mi-era greu
Și mulțumesc că ați plinit voia lui Dumnezeu.
Vă datorez că m-ați hrănit pe când
eram flămând
Și m-ați primit cu drag la voi
când m-ați văzut oftând.
Vă datorez că ați ajuns la timp în viața mea,
Că nu știam ce drum să iau
spre-Împărăția Ta.
Și-n astă zi Vă mulțumesc că v-ați oprit
din umblet
Să-mi dăruiți un gând curat și exprimat
prin zâmbet.
Acum, la rându-mi, dragii mei,
în plină primăvară,
La toți Vă mulțumesc și eu,
iar răul să dispară.
Să ținem calea către cer cu inima senină
Și viața ne va fi mereu, scăldată în lumină.”