La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, membru de onoare al Academiei Române
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost ales membru de onoare al Academiei Române. În sesiunea din 15 septembrie a Adunării Generale au fost titularizați trei membri corespondenți și au fost aleși, prin vot secret, noi membri ai Academiei Române.
Membri titulari: Ladislau Vékás, Secția de știinte tehnice; Mircea Flonta, Secţia de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie; Ilie Pârvu, Secţia de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie.
Membri corespondenți: Vasile Puşcaş, Secția de științe istorice și arheologie; Sorin Dăscălescu, Secția de științe matematice; Mihai Nicolae Ducea, Secţia de ştiinţe geonomice.
Membri de onoare din ţară: Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Secția de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie.
Membri de onoare din străinătate: Wolfram Mauser - Germania, Secția de științe geonomice.
Academia Română este condusă de academicianul Ioan Aurel Pop, profesor și fost rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.