Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Inaugurarea noului așezământ pastoral-misionar al Parohiei Dorobanți din Capitală
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit duminică, 3 noiembrie 2024, Sfânta Liturghie la parohia bucureșteană Dorobanți, din vecinătatea Colegiului Național „Ion Luca Caragiale”. La final, ierarhul a binecuvântat noul așezământ pastoral-misionar al comunității parohiale și a oferit distincții ostenitorilor și binefăcătorilor din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Având în vedere valoarea artistică deosebită a clădirii, aceasta a fost selectată și nominalizată la secțiunea „Arhitectură publică” a Bienalei Ordinului Arhitecților din România în anul 2023.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a explicat că starea sufletelor după despărțirea de trup este determinată de modul în care omul a viețuit pe pământ. „Bogatul era un om împietrit la inimă și nu se gândea decât la sine, așa cum a făcut și bogatul căruia i-a rodit în chip minunat țarina. Bogatul din Evanghelia de astăzi duce o viață împietrită. Nu are nici o sensibilitate față de săracul singur, bolnav și flămând de la poarta lui. Nu petrecea decât el însuși în cele mai scumpe și fine haine. Însă moartea a venit pe neașteptate pentru amândoi. Dacă până acum parabola ne-a ținut pe pământ, iată că în continuare ne trimite la cealaltă realitate, dincolo de mormânt, la viața sufletului de după moarte. (...) Dacă lui Lazăr i-au lipsit toate bucuriile acestei lumi pe pământ în această viață scurtă și trecătoare, Dumnezeu l-a învrednicit de fericirea comuniunii cu sfinții și drepții, chemat fiind să petreacă eternitatea în sânul lui Avraam, părintele celor credincioși. Ne spune Mântuitorul că a murit și bogatul și a fost îngropat, nimic despre sufletul lui. (...) În Evanghelia de astăzi vedem că Lazăr era fericit în comuniune cu Avraam, iar sufletul bogatului era în iad, unde se chinuia într-o văpaie, ceea ce reprezintă focul regretului că nu a folosit judicios viața de pe pământ, ca în timpul acesta scurt să dobândească, asemenea lui Lazăr, viața veșnică în fericirea comuniunii cu cei drepți”, a spus Preasfinția Sa.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte mai mulți ostenitori din cadrul Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a săvârșit slujba de binecuvântare a noului așezământ, vorbind apoi despre importanța acestuia pentru comunitate, în special pentru tineri.
Proiectarea arhitecturală a avut ca sarcină edificarea clădirii într-un spațiu restrâns, îngust, situat între blocuri și biserică și reunește sub același acoperiș mai multe spații având destinația de: capelă mortuară, lumânărar, clopotniță, oficiu parohial și arhivă parohială, sală multifuncțională, sală de activități educative, spații depozitare și toalete: „Așezământul pastoral-misionar al Parohiei Dorobanți, prin destinația sa, articulează în mod concret ce presupune lucrarea Bisericii în lume, dând posibilitatea organizării și desfășurării unor activități de natură pastoral-misionară. Autoritățile publice locale, în cazul de față Consiliul Local Sector 1, constatând nevoile reale și imediate ale comunității, precum și destinația de utilitate publică a Așezământului pastoral-misionar al Parohiei Dorobanți, au înțeles să sprijine financiar în mod deosebit realizarea acestuia. Dincolo de destinația centrată pe nevoile reale ale comunității, din punct de vedere arhitectural, clădirea a fost una apreciată în mod deosebit, fiind selectată și nominalizată la secțiunea Arhitectură publică a Bienalei Ordinului Arhitecților din România în anul 2023. Doar soluțiile arhitecturale și inginerești inovative au făcut posibilă realizarea unei astfel de clădiri care să corespundă atât nevoilor bisericești ale Parohiei Dorobanți, cât și cerințelor urbanistice ale zonei”, ne-a declarat arhid. Nicolae Stanciu, consilier eparhial la Sectorul juridic și bunuri bisericești și coordonatorul realizării proiectului.
Cu această ocazie, ierarhul a oferit mai multe distincții din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel: Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici a fost oferit părintelui paroh Gheorghe Zaharia, iar Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea” pentru clerici arhidiaconului Nicolae Stanciu, slujitor la această parohie; Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” a fost primit de către Adrian Ciorobea, iar Carmen Andronovici și Elena Anghel au primit Crucea „Maria Brâncoveanu”. Diploma omagială 2024 - „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” cu medalie a fost oferită și părintelui Mihai Gorneanu, slujitor la această parohie.
Totodată, mai mulți binefăcători au primit Diploma omagială 2024 - „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” cu medalie. Consiliului parohial i-a fost oferită distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.