Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Încă două zile de admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi
Cei care vor să se înscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi mai au la dispoziţie doar două zile. Media de admitere se calculează din media la Limba şi literatura română sau la Dogmatică - în cazul absolvenţilor de seminar teologic -, media anilor de studiu şi media de la bacalaureat. Olimpicii sunt admişi fără concurs de admitere.
Absolvenţii de seminarii teologice sau cei de licee care vor să se înscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi au posibilitatea să facă acest lucru până pe 18 iulie, inclusiv. Prima zi de înscrieri la facultatea de teologie ieşeană a fost 13 iulie.
„Numărul de locuri alocat pentru fiecare specializare este următorul: pentru Teologie Ortodoxă Pastorală, cursuri de zi, 56 de locuri la buget şi 150 de locuri la taxă; pentru Teologie Ortodoxă Didactică şi Teologie Ortodoxă Socială, câte 15 locuri la buget şi 10 locuri la taxă, iar la specializarea Artă sacră, cursuri de zi, 30 de locuri la buget şi 10 locuri la taxă. De asemenea, mai avem un loc la buget pentru candidaţii din Republica Moldova şi un loc pentru cei de etnie romă“, a declarat părintele prof. dr. Ioan Cristinel Teşu, directorul Departamentului Teologic din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Staniloae“ din Iaşi.
Potrivit calendarului admiterii din această vară pentru anul universitar 2009-2010, în perioada 19-21 iulie este programată selecţia dosarelor şi afişarea rezultatelor.
„Din media finală, o pondere de 50% va fi alocată mediei obţinute la disciplina Dogmatică ortodoxă, pentru absolvenţii de seminar, şi media la Limba şi literatura română pentru absolvenţii celorlalte licee; 40% din media generală a anilor de studiu şi 10% din media de la bacalaureat. Aceasta, pentru Teologie Pastorală, pentru că la celelalte specializări media va fi calculată astfel: 50% din media obţinută de candidat la Limba şi literatura română în liceu, 40% din media anilor de liceu sau seminar, iar 10% reprezintă media generală de la bacalaureat. Olimpicii vor fi admişi fără concurs de admitere“, a mai explicat părintele profesor Teşu.
Admiterea la master
De asemenea, în această perioadă, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ mai organizează şi admiterea pentru ciclul doi de studiu sau şcoala masterală, în prezent existând cinci direcţii de studiu, respectiv Hermeneutică Biblică şi Teologie Biblică, având 14 locuri la buget şi 20 la taxă, Teologie Sistematică în context contemporan, Teologie Viaţa Bisericii Istorie şi actualitate, Teologie practică şi pastoral-misionară şi Patrimoniu cultural, acestea patru din urmă având alocate câte 15 locuri la buget şi 20 la taxă. Pentru absolvenţii teologi, media de admitere va fi formată din 50% - media obţinută la disciplina Teologie Dogmatică în timpul anilor, 40% - media generală a creditelor transferabile din anii de studiu, iar 10% va reprezenta media generală a examenului de licenţă. Pentru ceilalţi candidaţi, de la alte facultăţi, media va fi calculată în proporţie de 50% din media generală obţinută în anii de studiu şi 50% din media generală a examenului de licenţă pe care candidatul l-a susţinut.
„Punctele cele mai atractive ale facultăţii noastre ar putea fi un corp profesoral format la universităţi şi facultăţi de prestigiu de Teologie din Europa; de asemenea, un număr sporit de la un an la altul de burse de studiu în străinătate, de care pot beneficia studenţii facultăţii noastre, sau continuarea studiilor teologice în ciclul al doilea, la masterate, sau la şcoala doctorală, ciclul al treilea. De asemenea, avem o bibliotecă cu peste 100.000 de titluri, cea mai mare parte dintre acestea în limbi străine şi de mare actualitate. Un alt aspect demn de luat în calcul este climatul sau atmosfera duhovnicească specifică Moldovei în general, dar şi facultăţii noastre, pentru că sediul acesteia este în proximitatea Catedralei mitropolitane, care adăposteşte moaştele Sfintei Preacuvioase Maicii noastre Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei“, a mai arătat părintele Teşu.