În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Încă un volum în seria Lumina
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Capitală a găzduit în amfiteatrul „Dumitru Stăniloae“, ieri, 19 februarie, lansarea volumului de teologie liturgică „Sfânta Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie, întrebări şi răspunsuri liturgice“, apărut la Editura TRINITAS, în cadrul Colecţiei Media Christiana, seria Lumina. Au participat profesori din cadrul instituţiei de învăţământ teologic, studenţi şi masteranzi, precum şi reprezentanţi ai redacţiei Ziarului Lumina.
Evenimentul cultural-teologic a fost deschis de părintele profesor Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, care a subliniat importanţa apariţiei volumului de teologie liturgică pentru teologia românească, fiindcă liturgica este o „dogmatică vorbită“ prin modul în care preotul liturghiseşte şi interpretează cântările bisericeşti.
Părintele profesor dr. Viorel Sava a menţionat că noul volum de teologie liturgică evidenţiază nu pe autori, ci experienţa dobândită de ei, ca profesori de teologie şi slujitori în parohie, de-a lungul timpului. În acest sens, părintele profesor a reliefat trei aspecte care explică conţinutul şi fac mai uşoară lectura cărţii. Primul aspect este îmbinarea armonioasă a experienţei profesorului de la catedră cu experienţa preotului slujitor în parohie, care „face teologia românească dinamică, foarte vie şi ancorată în realităţile de zi cu zi“. Al doilea aspect este dat de experienţele pastorale şi liturgice din medii şi zone foarte diferite, din cadrul parohiei şi din cadrul capelelor universitare, iar al treilea aspect este reprezentat de răspunsurile diferitelor generaţii de repondenţi. „Experienţa unora este acumulată în capitala României, într-un mozaic cultural, etnic, religios, experienţa altora este acumulată, cum este şi cazul meu, în Iaşi, într-un oraş mare, dar unde evlavia, spiritualitatea şi viaţa liturgică au note specifice, iar alţii, cum este cazul părintelui Gavrilă, care a activat vreme îndelungată într-o parohie rurală, acumulând experienţă multă. Aceste medii şi zone diferite au dus la experienţe diferite, aşa încât este un mozaic de experienţă într-o armonie foarte frumoasă şi foarte bine venită“, a explicat pr. prof. dr. Viorel Sava.
Pr. lector dr. Vasile Gavrilă a precizat că întrebările şi răspunsurile cu privire la Taina Sfintei Spovedanii şi Taina Sfintei Euharistii privesc provocările lumii de azi: „În faţa acestor Sfinte Taine, experienţa pe care am acumulat-o de la cei mai înstrăinaţi tineri, care intrau în biserica noastră, inclusiv la miezul nopţii, în crize cumplite, seceraţi de droguri, de cele mai cumplite şi grave situaţii în care poate ajunge un tânăr şi până la cei mai fervenţi tineri, care sunt deosebit de pregătiţi, cu studii foarte serioase, m-a ajutat şi poate mi-a dat şi curaj să abordez temele, care mi-au fost date într-un mod foarte direct, mai puţin cenzurat, mai puţin formal, lucru pe care l-au făcut şi părinţii colegi, alături de care sunt onorat să-mi apară numele în volumul acesta“.
Părintele asistent dr. Silviu Tudose, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală, a precizat că răspunsurile din acest volum de teologie liturgică constituie puncte de plecare, şi nu studii exhaustive. „Fiecare răspuns l-am gândit ca să fie un punct de plecare, pe baza Tradiţiei Bisericii, a Sfintei Scripturi, a Canoanelor Bisericii şi a scrierilor de teologie, dar să fie şi o provocare pentru cei care citesc şi mai ales pentru cei care au foarte multe certitudini“, a spus pr. Silviu Tudose.
În cadrul intervenţiilor, fiecare autor a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru aprobarea realizării unei asemenea rubrici în cadrul paginilor Ziarului Lumina, părintelui consilier patriarhal Nicolae Dascălu pentru coordonarea colecţiei Media Christiana, precum şi diaconului Ciprian Bâra, directorul departamentului teologic al Ziarului Lumina, pentru răbdarea, truda şi editarea materialelor, precum şi pentru osteneala apariţiei în bună rânduială a acestui volum.
Volumul „Sfânta Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie, întrebări şi răspunsuri liturgice“ cuprinde 38 de articole din cadrul rubricii „Răspunsuri liturgice“, publicate în Ziarul Lumina în cursul Anului omagial euharistic 2014. Autorii sunt liturgişti români renumiţi, cu o bogată activitate academică şi pastorală: pr. prof. dr. Nicolae D. Necula, pr. prof. Viorel Sava, pr. lect. dr. Vasile Gavrilă, pr. lect. dr. Marian Mihai şi pr. asist. dr. Silviu Tudose.