În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Încep noile cursuri pentru muzeografi în Arhiepiscopia Craiovei
Fundația pastoral-misionară „Sfântul Nicodim” din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei organizează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, cursuri de perfecționare muzeograf. Cursurile sunt unice în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, fiind adresate personalului din mănăstiri și biserici, din seminarii, muzee și biblioteci.
Inițiativa organizării acestui curs a aparținut Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, care a subliniat importanța misiunii muzeografului aflat sub ocrotirea Sfântului Nicodim de la Tismana: „Este pentru noi o bucurie, în cadrul Mitropoliei Olteniei, că am putut organiza aceste cursuri prin care dorim crearea unei legături între cultura și civilizația noastră și omul contemporan. Sfântul Nicodim, cel care a reorganizat monahismul românesc și a readus în prim-plan viața religioasă a strămoșilor noștri, este ocrotitorul muzeografilor. Muzeograful nu este numai un om care povestește, ci și un îndrumător pe calea mântuirii. El vorbește despre un trecut care este veșnic prezent. Prin el, obiectivele vizitate își primesc cinstea cuvenită de adevărate comori ale artei, spiritualității și culturii noastre românești”.
Vineri, 6 mai 2022, va începe cursul de perfecționare cea de-a treia grupă de participanți din Arhiepiscopia Craiovei și din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, persoane cu studii superioare, în special din rândul personalului mănăstiresc, care doresc să obțină o certificare în domeniul muzeal.
Modulul se adresează tuturor persoanelor interesate de o carieră în domeniul muzeologiei, personalului muzeelor sau al altor instituții, care au nevoie de certificare. Absolvenții vor primi un certificat de absolvire și un supliment descriptiv în care vor fi trecute competențele profesionale dobândite la finalul cursului, recunoscute la nivel național de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de Ministerul Educației Naționale. Modulul este structurat în trei părți: teoretică, practică și evaluare, se arată pe site-ul mitropoliaolteniei.ro.