Ziua de 4 ianuarie 2025, când Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a împlinit 10 ani de la întronizarea ca cel dintâi arhiepiscop al Eparhiei Romanului și Bacăului, a fost marcată la Roman în mod solemn prin
Început de An Nou prin rugăciune în Muntenia și Dobrogea
În prima zi a noului an civil calendaristic, ierarhii din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum în catedrale episcopale, unde i‑au binecuvântat pe cei prezenți, îndemnându‑i la înnoirea vieții spirituale, subliniind necesitatea sfințirii timpului prin viața curată.
În prima zi a anului 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit onorific Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, se arată pe arhiepiscopiatargovistei.ro.
În cuvântul rostit, ierarhul a explicat semnificația timpului din perspectivă creștină. „Timpul ne este dat pentru a ne ridica la Dumnezeu, iar timpul liturgic ne face contemporani cu evenimentele din viața Mântuitorului, deoarece rememorează și actualizează fiecare moment unic și irepetabil din viața printre oameni a Fiului lui Dumnezeu Întrupat. Noi trăim timpul în relație cu viața pământească a Domnului Hristos, participând astfel ca protagoniști la istoria mântuirii. Între naștere și moarte, trăim timpul mântuirii noastre, fiindcă el se constituie în cea mai de preț comoară care ne este dată spre înălțarea noastră, spre înmulțirea darurilor pe care Dumnezeu ni le‑a oferit, precum și spre zidirea întru virtute, spre desăvârșire. Avem datoria de a trăi creștinește, de a valoriza așa cum se cuvine timpul, altfel spus, de a‑i da o dimensiune spirituală, utilizându‑l ca mijloc de înnoire, ca manifestare a comuniunii cu Dumnezeu, Care este iubire. De aceea, în lumina lui Hristos, timpul capătă dimensiunea veșniciei și se constituie în scară spre Creator și mijloc al mântuirii noastre, mai ales când îl trăim cu speranță, cu bucurie și cu iubire”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La final, ierarhul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru Arhiepiscopul Vasile Costin, potrivit sursei citate.
Curtea de Argeș
Credincioșii argeșeni au participat în prima zi a anului civil calendaristic la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în Catedrala istorică din municipiul Curtea de Argeș, ctitorie a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, se arată pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre viața și virtuțile Sfântului Ierarh Vasile cel Mare și le‑a urat celor prezenți un nou an cu multă sănătate și liniște sufletească, potrivit site‑ului amintit.
Piatra de temelie a lăcașului de rugăciune a fost pusă în anul 1512. Ctitorul principal este Sfântul Neagoe Vodă Basarab, care a reușit să termine lucrările în anul 1517.
Buzău
În noaptea de 31 decembrie 2024 spre 1 ianuarie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat slujba la cumpăna dintre ani la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, iar a doua zi a săvârșit Sfânta Liturghie în același lăcaș de rugăciune, ne‑a transmis pr. Dragoș Olteanu, inspector eparhial.
În omilia rostită, Înaltpreasfinția Sa i‑a îndemnat pe credincioși ca la acest început de an să intensifice rugăciunea pentru pace și sănătate, să rămână uniți în dreapta credință și să se iubească mai mult unii pe alții, pentru a confirma calitatea lor de creștini, de ucenici ai lui Hristos.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic‑misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
Slobozia
La Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în prima zi a Anului Nou calendaristic de Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor. În cadrul slujbei, ierarhul l‑a hirotonit întru preot pe diaconul Raphael Cătălin Geantă, pe seama Parohiei Misleanu, Protopopiatul Slobozia, județul Ialomița, se arată pe sfesc.ro.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Vincențiu le‑a spus celor prezenți să privească cu multă credință și nădejde la cărările care se deschid în fața noastră în cursul acestui an.
În noaptea trecerii dintre ani, ierarhul a oficiat o slujbă de Te Deum pentru Anul Nou 2025, în cadrul căruia s‑au rostit rugăciuni speciale de mulțumire pentru binefacerile primite în anul calendaristic care tocmai s‑a încheiat și pentru binecuvântarea cununii noului an, se arată pe site‑ul amintit.
Tulcea
Miercuri, 1 ianuarie 2025, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Tulcea, iar la final a oficiat slujba de Te Deum la începutul Anului Nou calendaristic, ne‑a transmis pr. Felix Neculai, consilier eparhial.
Ierarhul a sfințit și o icoană și le‑a explicat celor prezenți motivele istorice întemeiate pentru care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2025, în Patriarhia Română, ca „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” şi „Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX‑lea”, potrivit sursei citate.