De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Început de an școlar al seminariștilor din Muntenia
Începutul anului școlar 2017-2018 a fost marcat și la seminarii teologice ortodoxe din Mitropolia Munteniei și Dobrogei, unele dintre ele vechi centre de educație și formare din această zonă. Elevii împreună cu profesorii lor au participat la slujbe de Te Deum, au fost binecuvântați de ierarhi și au participat la primele ore festive în sălile de curs.
Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău și-a deschis porțile pentru elevii săi, în noul an școlar, luni, 11 septembrie 2017. Festivitatea de deschidere a noului an școlar a avut loc în Paraclisul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din incinta centrului eparhial, unde a fost oficiată o slujbă de Te Deum, în prezența elevilor și a părinților, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial. La eveniment au participat consilieri eparhiali, cadre didactice de la instituția de învățământ teologic și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Buzău. La final, părintele prof. dr. Gheorghe Sava-Popa, directorul seminarului, a rostit un cuvânt în care a evidențiat rezultatele remarcabile obținute de elevii seminariști anul trecut, la concursurile și olimpiadele școlare, precum și la bacalaureat, rata de promovabilitate la acest examen fiind de 100%. De asemenea, părintele director a mulțumit IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, pentru susținerea procesului de învățământ din cadrul instituției, atât în plan administrativ-gospodăresc, cât și prin acordarea de burse și tabere gratuite elevilor merituoși. La seminarul buzoian studiază 126 de elevi, în 5 clase. Alte structuri ale seminarului sunt grădiniţele „Căsuţa Piticilor” şi „Cuvioasa Parascheva” din municipiul Buzău, unde învață 183 de copii.
Deschiderea noului an şcolar la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi a debutat luni cu oficierea Sfintei Liturghii în capela instituţiei de învăţământ, la care a participat şi IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Soborul slujitor a fost format din preoţi din cadrul corpului profesoral. La Sfânta Liturghie au fost prezenți elevii și părinții acestora. După programul liturgic din capelă, în curtea interioară a seminarului a avut loc festivitatea de deschidere a noului an şcolar, prin oficierea slujbei de Te Deum de către IPS Părinte Arhiepiscop Casian. Solemnitatea de deschidere a anului şcolar s-a încheiat cu vizitarea sălilor de curs de către ierarhul locului şi binecuvântarea elevilor la locurile lor de studiu. În cadrul Seminarului „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, unde activează 25 de profesori, sunt înscrişi 170 de elevi la cele 2 secţii: Pastorală şi Patrimoniu Cultural. Acestora li se adaugă 200 de elevi din cele 8 clase ale învăţământului primar şi gimnazial.
Deschiderea anului școlar la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia a avut loc la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din acest municipiu. La eveniment a participat și PS Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, care a rostit un cuvânt de bun venit pentru toți elevii seminarului și a amintit de bursele lunare acordate de Episcopia Sloboziei și Călărașilor elevilor seminariști cât şi de gratuitatea mesei zilnice la seminar pentru elevii care au media peste 8 la învățătură.
Luni, 11 septembrie, a avut loc și festivitatea de deschidere a anului şcolar pentru elevii Seminarului Teologic Ortodox „Teoctist Patriarhul” din municipiul Giurgiu. Slujba de Te Deum a fost săvârșită de către PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de slujitori, în prezența corpului profesoral, a părinţilor şi a elevilor seminarişti. Toți cei care au participat la slujbă s-au închinat la părticele din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În continuare, chiriarhul locului a vizitat sălile de curs ale seminarului și a vorbit cu elevii și profesorii.