În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Început de an școlar în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Deschiderea oficială a noului an şcolar a avut loc marți, 10 septembrie, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie în capela instituţiei de învăţământ. În săptămâna premergătoare începerii noului an şcolar, eparhia a achiziţionat 4.000 de ghiozdane complet echipate cu rechizite şcolare, care au fost predate protoieriilor şi parohiilor din judeţele Galaţi şi Brăila.
La slujba din capela seminarului gălățean au fost prezenţi toţi cei 460 de elevi înscriși la cursurile de liceu, școală gimnazială și școală primară, alături de părinții și profesorii lor. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba de Te Deum și a rostit un cuvânt de binecuvântare şi de bun venit elevilor, părinţilor şi profesorilor cu ocazia începerii noului an şcolar. „La Seminarul Teologic «Sfântul Apostol Andrei» din Galați ne-am rugat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu clericii cadre didactice, în prezența elevilor seminariști și a copiilor de la clasa pregătitoare până la clasa a 8-a. Această școală este un loc de educație creștină, echilibrată de la clasele primare până la clasa a 12-a. Această normalitate pe care o trăim în curtea Sfântului Apostol Andrei arată de ce în România nu există limită și zid între școală și Biserică. Să învățăm de la binele pe care îl face Biserica neamului românesc prin preoții ei, prin cadrele ei didactice din școli care știu că în sufletul nostru nu există o separare între educația de sorginte religioasă și actul educațional”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos.
După programul liturgic din capelă a avut loc festivitatea de deschidere a cursurilor în curtea seminarului, cu rostirea de rugăciuni şi alocuţiuni dedicate momentului. Solemnitatea de deschidere a anului şcolar 2019-2020 a continuat cu vizitarea sălilor de curs, binecuvântarea elevilor la locurile lor de studiu şi stropirea cu agheasmă a claselor pregătite pentru primirea elevilor. Toţi elevii au primit din partea ierarhului iconiţe şi dulciuri. La final, Arhiepiscopul Dunării de Jos a purtat un dialog de suflet cu elevii seminarişti de la clasele liceale, încurajându-i şi îndemnându-i să îmbine rugăciunea cu studiul temeinic pentru a oferi bucurie părinţilor lor şi a fi exemple bune în societate, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
Ghiozdane şi rechizite şcolare pentru 4.000 de elevi
La iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, urmând o mai veche tradiţie din eparhie, la începutul anului şcolar 2019 a fost organizată o acţiune social-filantropică îndreptată spre copiii cu posibilităţi materiale reduse din fiecare parohie. Centrul eparhial, prin cele 8 protopopiate şi parohiile din cuprinsul eparhiei, a derulat programul social-filantropic „Şi eu doresc un ghiozdan nou şi bine echipat pentru a merge la şcoală!”. În săptămâna premergătoare începerii noului an şcolar au fost achiziţionate 4.000 de ghiozdane cu caiete, penare, stilouri, pixuri, creioane, carioci şi rigle, care au fost predate protoieriilor şi parohiilor din cele două judeţe ale eparhiei.
În zilele de 8 septembrie, la bisericile parohiale, şi 9 septembrie, la festivitățile de deschidere a noului an școlar, preoţii au oferit copiilor rechizitele școlare. În localitățile gălățene Liești și Cărăpcești, după rugăciunile rostite la început de an școlar, elevii au primit darurile în sălile de curs. În cadrul acestor activităţi au fost implicaţi mai mulţi voluntari şi credincioşi membri ai consiliilor şi comitetelor parohiale. Prin programul social-filantropic derulat de Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost sprijiniţi 4.000 de copii, valoarea totală a ajutoarelor acordate ridicându-se la suma de 200.000 de lei, oferită de Centrul eparhial, cele 8 protoierii şi parohiile eparhiei, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial.