Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Început de an universitar pentru studenţii teologi
Studenţii, masteranzii şi cadrele didactice ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti au participat ieri la deschiderea oficială a cursurilor noului an universitar 2012-2013. Cursurile au fost inaugurate cu Sfânta Liturghie arhierească şi Te Deum-ul săvârşite de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Deschiderea oficială a cursurilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti a avut loc în Biserica „Sfântul Spiridon - Nou“, Catedrală mitropolitană şi Paraclis patriarhal. Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori format din preoţi, cadre didactice de la Facultatea de Teologie. În continuare, Preasfinţia Sa a oficiat şi slujba de Te Deum la deschiderea anului şcolar, la care au participat studenţii şi masteranzii Facultăţii de Teologie împreună cu părinţii şi rudele. După oficierea Te Deum-ului, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru studenţi şi profesori şi a citit mesajul Preafericirii Sale intitulat „Nevoia de fidelitate şi înnoire în educaţia teologică universitară“. De asemenea, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul i-a sfătuit pe studenţii teologi să acorde aceeaşi importanţă formării intelectuale, cât şi pregătirii duhovniceşti care se face în chip strălucit prin participarea la Sfânta Liturghie. „Liturghia, prin pogorârea şi lucrarea Sfântului Duh între noi şi în noi, are menirea de a ne împrospăta şi de a ne trezi în suflet dorul care ne-a adus la facultate sau la seminar, dorul care ne mâna în duminici şi sărbători, când eram copii, să mergem împreună cu bunicii la biserică. Şcoala de teologie nu este un loc în care doar în mod raţional putem învăţa o parte din tainele Împărăţiei cerurilor, ci este locul unde aceste taine ni se descoperă ca bunăvoinţă din partea lui Dumnezeu pentru inima noastră curată şi bună, pentru conştiinţa mereu trează şi pentru sufletul mereu dornic de a cunoaşte mai mult din aceste taine prin rugăciune, prin şedere în genunchi, prin meditaţie. Noi pricepem astfel mai mult decât ni se poate descoperi la cursuri, pentru că în biserică ni se luminează şi ni se revelează în toată splendoarea înţelesurilor duhovniceşti şi adânci ale fiecărei dogme pe care o învăţăm“, a spus Episcopul-vicar patriarhal. După festivitatea din Biserica „Sfântul Spiridon - Nou“, studenţii din anul I de la toate specializările au participat la un curs introductiv susţinut de părintele decan Ştefan Buchiu. La Facultatea de Teologie Ortodoxă bucureşteană au început ieri cursurile oficiale 1.500 de studenţi şi masteranzi. Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO) a Facultăţii de Teologie a oferit studenţilor din anul I un ghid al studentului teolog în format digital, cu programul cursurilor, al bibliotecii şi alte informaţii necesare.