La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Începutul anului civil la Catedrala Episcopală din Huși
Duminică, 1 ianuarie, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huși. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a făcut referire la modul în care Sfântul Vasile cel Mare ne învață ce trebuie să facem pentru a fi creștini autentici.
La Catedrala Episcopală din Huși, slujba trecerii în noul an civil a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ignatie, la rugăciune fiind prezent și prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei, alături de numeroși credincioși care au ales ca la cumpăna dintre ani să se întâlnească în biserică, informează Biroul de presă al eparhiei. În cuvântul adresat celor prezenți, ierarhul Hușilor a afirmat că, prin venirea Fiului lui Dumnezeu printre oameni, timpul a fost umplut de iubire.
Duminică, 1 ianuarie, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în catedrală, înconjurat de un sobor de slujitori.
„Sfântul Vasile cel Mare, în Regula morală a XXII-a, se întreabă: «Ce este propriu creștinilor?», și dă, în același timp, și trei răspunsuri, de care ar fi minunat să ținem cont și să le luăm în mintea și inima noastră, pe tot parcursul acestui an, care ne este pus în față ca timp de pocăință și de adâncire în iubirea lui Dumnezeu. Primul răspuns este un text din Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel: «Să se iubească unii pe alții, precum și Hristos ne-a iubit pe noi». […] A doua trăsătură a creștinului, despre care ne spune Sfântul Vasile cel Mare, este ca noi să ne străduim să Îl vedem pe Domnul pururea înaintea noastră. […] Al treilea lucru care ar trebui să fie propriu creștinului este «să vegheze în fiecare zi și în fiecare ceas, și să fie gata spre acea desăvârșire de a fi bineplăcut lui Dumnezeu, știind că în ceasul în care nu gândește vine Domnul» (Luca 12, 40). Întotdeauna, noi trebuie să fim pregătiți de întâlnirea cu Dumnezeu. Aici, pe pământ, la modul profund, această întâlnire este în Sfânta Liturghie, când ne împărtășim cu Trupul și Sângele Lui. Nu este formă mai adâncă de unire cu Hristos decât prin Împărtășanie”, a arătat Preasfințitul Părinte Ignatie.