Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Începutul noului an bisericesc prin rugăciune de mulțumire
În calendarul creştin-ortodox, data de 1 septembrie consemnează începutul anului nou bisericesc. Moştenită din Vechiul Testament, această sărbătoare este asociată cu evenimente istorice din viaţa poporului ales, iar pentru creştini are o importanţă deosebită întrucât reprezintă ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos şi-a început activitatea publică. Astăzi, în catedrale și unele biserici se săvârșește slujba de Te Deum la începutul noului an bisericesc.
Data de 1 septembrie ca început al noului an bisericesc îşi are originea în tradiţia moştenită din Vechiul Legământ. În calendarul iudaic, anul nou începea în ziua întâi a lunii a şaptea, tişri, corespunzătoare lunii septembrie, fiind marcat prin sărbătoarea trâmbiţelor (Levitic 23, 23-25). Numeroase evenimente din istoria lumii şi a poporului Israel sunt legate de această lună şi, în special, de această dată. Astfel, tradiţia consemnează că în această zi Dumnezeu a început crearea lumii şi tot în această zi s-a născut Noe şi a fost încoronat David rege peste Tribul lui Iuda. Semnificaţia aleasă a acestui ultim eveniment este profundă deoarece în Noul Testament Mântuitorul Iisus Hristos este Mesia, Fiul lui David şi Regele lui Israel. În ziua aceasta, Domnul Şi-a început activitatea publică intrând în sinagogă şi citind cuvintele Prorocului Isaia, care profeţeau despre El: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi şi să vestesc anul plăcut Domnului” (Luca 4, 18-19).
Stabilirea zilei de 1 septembrie drept început al anului bisericesc s-a făcut la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din 325. Tot în această zi este pomenit şi Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, întemeietorul cronologiei creştine.
Multe dintre cântările slujbelor din prima zi a noului an bisericesc amintesc de binecuvântarea lui Dumnezeu și de darurile pe care El le revarsă în lume. În acest sens, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, slujba de Te Deum este săvârşită la finalul Sfintei Liturghii.