Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Încheierea cursurilor de asimilare pentru cântăreții bisericești la Craiova
Arhiepiscopia Craiovei a organizat, în perioada 17-27 iulie, cursuri de asimilare pentru cântăreţii bisericeşti, prin Sectorul învăţământ, activităţi cu tineretul şi catehizare. Acestea s-au desfăşurat la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova şi au avut ca obiective perfecţionarea şi specializarea cântăreţilor bisericeşti.
Mai multe module didactice de asimilare a cunoştinţelor au fost parcurse de cei peste 50 de candidaţi din Mitropolia Olteniei și din Episcopia Alexandriei și Teleormanului. La serbarea de absolvire, organizată joi, 27 iulie, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, au fost prezenți părintele consilier eparhial Adrian Lupu, părintele protoiereu Grigore Vulcănescu, părintele protoiereu Cristian Cojocaru, părintele Corneliu Dogaru, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Craiova, și părintele prof. Vintilă Belcineanu, directorul Seminarului.
Din programul serbării, pregătit de prof. dr. Victor Șapcă și arhid. prof. dr. Nicușor Lăzărică, amintim: Antifonul I, glasul al V-lea; Troparul Ortodoxiei, glasul al VIII-lea; priceasna „Numai Tu, Iisuse”; priceasna „Ridica-voi ochii mei”; poezia „Rugăciune către Maica Domnului”; cântarea „Fecioară Maică Maria”; poezia „Nu plânge, Maică Românie”; cântecul „Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul”, pe versurile lui Dimitrie Bolintineanu; cântecele „Eu sunt Barbu Lăutaru” și „Drumu-i lung, pe el mă duc”, interpretat de tânărul Marian Epure. Programul serbării a fost prezentat de prezbitera Marinela Tănasie.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre rolul cântării în Biserica Ortodoxă și despre folosul acestor cursuri de asimilare pentru cântăreții bisericești: „Este o deosebită bucurie ca în Oltenia, în vatra noastră ortodoxă, să ținem asemenea cursuri de asimilare. Biserica are întotdeauna nevoie de ajutorul dumneavoastră. Mântuitorul Iisus Hristos, Capul Bisericii, ne-a dat posibilitatea ca în spațiul în care lucrăm să ne bucurăm de tot darul de la Duhul Sfânt. Sfânta Liturghie este alcătuită de Sfinții Părinți ca să fie o permanentă comunicare între preotul care se roagă în Sfântul Altar și credincioșii care sunt dirijați de cântăreți, ca acela care cunoaște rânduiala de slujbă, care dă răspunsurile la ectenii și la rugăciuni precum îngerii în ceruri. Aici pe pământ noi cântăm precum îngerii în ceruri. Cântăm cu glasul pe care ni l-a dat Dumnezeu, dar și cu inima și cu sufletul și cu mintea, pentru că o cântare nu poate fi lipsită de toate aceste organe ale ființei noastre. Așadar, cântărețul este acela care îndeamnă poporul lui Dumnezeu să se roage, să rostească psalmi și să cânte. În centrul vieții noastre religioase, muzica are un rol deosebit. În cântare este jertfa noastră și în mod sigur această cântare este bineplăcută Domnului. Sfinții Părinți care au alcătuit aceste cântări de strană au avut în vedere faptul că prin muzică s-a transmis învățătura noastră de credință. Este cea mai frumoasă și cea mai ușoară formă de transmitere a dogmelor ortodoxe. În muzică avem concentrată învățătura Bisericii. De aceea, este foarte important ca cele intonate să le pronunțați corect”.