De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Închinători binecuvântaţi de dreapta Sfântului Nicolae
Biserica „Sfântul Gheorghe“ - Nou din Capitală a fost ieri, 6 decembrie, în sărbătoare, cu ocazia praznicului Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitor al sfântului lăcaş. Sute de credincioşi din Capitală s-au închinat la racla ce adăposteşte mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, care se păstrează în această biserică.
În mijlocul credincioşilor acestei parohii s-a aflat Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a oficiat Sfânta Liturghie şi le-a vorbit celor prezenţi despre viaţa şi minunile Sfântului Ierarh Nicolae. Preasfinţia Sa a arătat că familia în care s-a născut Sfântul Nicolae era o familie creştină, de oameni înstăriţi, importantă pentru Biserică, deoarece fratele mamei sfântului, care purta acelaşi nume, Nicolae, era arhiepiscop. După istorisirea vieţii sfântului ierarh, Preasfinţia Sa a arătat că oamenii fac pomenirea Sfântului Nicolae pentru ca şi ei să se împărtăşească din vieţuirea sa sfântă şi din lucrarea sa, care rămâne un model pentru toţi păstorii Bisericii. „La Evanghelia de astăzi am ascultat un fragment din predica Mântuitorului nostru Iisus Hristos în care rosteşte fericirile. Sfântul Ierarh Nicolae şi-a făcut din aceste fericiri un program de viaţă. Cu adevărat el a fost un om sărac cu duhul, iar sărăcia aceasta a duhului s-a manifestat în multa lui bunătate, în multa lui smerenie şi modestie, în înţelegerea pe care a avut-o pentru toţi semenii săi, mai ales pentru cei aflaţi în dificultate. A fost un om care a fost prigonit pentru dreptate, pentru numele Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Nicolae a fost un păstor al Bisericii, care a plâns împreună cu păstoriţii săi aflaţi în suferinţă. A fost un predicator al Evangheliei care, însetat după dreptate, a predicat tuturor căutarea şi cultivarea păcii, a dreptăţii şi a înţelegerii între oameni. A fost un om curat cu inima, de aceea s-a învrednicit să fie atât de plăcut lui Dumnezeu şi atât de cinstit de oameni“, a arătat PS Varlaam Ploieşteanul.
În continuare, Preasfinţia Sa a subliniat că, pentru viaţa sa curată şi pentru meritele sale, Sfântul Nicolae a câştigat darul facerii de minuni, Împărăţia cerurilor şi viaţa veşnică. „Fericirile se încheie cu această garanţie: «Bucuraţi-vă în ziua aceea şi vă veseliţi că plata voastră multă este în ceruri!» (Luca 6, 23). Care este plata pe care a primit-o Sfântul Ierarh Nicolae? Aceasta este subliniată în troparul sfântului. El a câştigat cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate. Într-o lume în care atât de mulţi dintre noi căutăm să dobândim cinstirea şi preţuirea oamenilor din jurul nostru, când de multe ori prin căi necinstite căutăm să ajungem în fruntea semenilor noştri, Sfântul Ierarh Nicolae ne învaţă că cele înalte, adică preţuirea lumii acesteia şi dobândirea Împărăţiei cerurilor, se câştigă cu smerenie şi cu modestie“, a spus Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul. La final, PS Varlaam i-a îndemnat pe cei prezenţi la milostenie şi la imitarea vieţii Sfântului Nicolae, pentru ajutorarea copiilor şi a bătrânilor care au nevoie de rugăciunile şi ajutorul semenilor lor. Părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru i-a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru sfaturile oferite credincioşilor şi pentru binecuvântare.