În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Informare improvizată pentru denigrare premeditată
În urma difuzării, în seara zilei de 26 august 2014, de către postul de televiziune Realitatea TV, a unui material realizat cu camera ascunsă, se impun următoarele precizări:
Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, ci asigură doar o contribuţie la salariile acestora (cca. 65% din salariul unui profesor din învăţământul preuniversitar). Aceasta este o obligaţie asumată de Statul român în urma secularizării averilor bisericeşti (1863) şi a confiscării celorlalte proprietăţi bisericeşti de către regimul comunist. De altfel, contribuţia Statului român la salariile preoţilor nu reprezintă o situaţie inedită, întrucât în Uniunea Europeană mai există şi alte state care acordă acest sprijin salarial personalului clerical şi neclerical pentru activitatea desfăşurată de culte în beneficiul societăţii.
Restul salariilor, impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale, care în general depăşesc cuantumul primit de la bugetul de stat, sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti. La aceste cheltuieli salariale ale unităţilor bisericeşti se mai adaugă cheltuielile pentru întreţinerea şi repararea locaşurilor de cult, plata utilităţilor (curent electric, apă, gaze, căldură, telefoane etc.), activităţile sociale şi educaţionale ale parohiilor.
Astfel, veniturile realizate de parohii din vânzarea de lumânări şi alte obiecte bisericeşti şi din contribuţiile benevole la serviciile religioase sunt folosite tocmai pentru acoperirea acestor cheltuieli care sunt suportate tot mai greu. De precizat faptul că toate unităţile de cult încearcă să fie la zi cu plata datoriilor faţă de stat.
Cuantumul contribuţiilor benevole este stabilit de consiliul parohial al fiecărei parohii, în funcţie de posibilităţile materiale ale comunităţii de credincioşi.
Este regretabil însă faptul că deşi Patriarhia Română a făcut aceste precizări de mai multe ori de-a lungul timpului, iar în după-amiaza zilei de 26 august 2014 acestea au fost reiterate reporterului Realitatea TV, totuşi informaţiile oferite au fost ignorate sau prezentate trunchiat, probabil cu scopul tendenţios de a învrăjbi populaţia împotriva preoţilor, prin generalizarea unor presupuse cazuri izolate de incorectitudine privind programarea botezului sau a cununiei în Capitală.
Arhiepiscopia Bucureştilor va analiza cele semnalate în materialul video prezentat de Realitatea TV în seara zilei de 26 august 2014 şi, în funcţie de cele constatate, va lua măsurile care se impun. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)