Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Inima, „locul unde poate sălăşlui Dumnezeu“
În a treia zi a Sfintelor Paşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe“-Prisaca, de lângă Craiova. IPS Părinte a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei religioase, IPS Părinte Mitropolit a detaliat învăţăturile desprinse din pericopa evanghelică a zilei, care relatează despre întâlnirea a doi apostoli, Luca şi Cleopa, cu Mântuitorul Iisus Hristos pe drumul Emausului (Luca 24, 13 - 25). „Dumnezeu vorbea, iar inimile celor doi apostoli ardeau când Îl ascultau pe cale. Iată cum intră cuvântul lui Dumnezeu direct în inimă. Nu se opreşte în minte, ci coboară în inimă pentru că inima este centrul vital, locul afectiv al iubirii, locul unde omul poartă dialog cu Dumnezeu, locul unde poate sălăşlui Dumnezeu. Inima se umple de căldura Duhului Sfânt când mintea invocă numele lui Dumnezeu. În acest fel, apostolii Luca şi Cleopa trăiesc pe drumul Emausului rugăciunea inimii. Pentru că rugăciune sunt cuvintele Domnului, chiar şi atunci când se referă la prorociri. Ele sunt mângâieri ale sufletului, îmbrăcăminte a Duhului Sfânt, care dau forţă şi putere, aşa cum ne spune şi Sfântul Apostol Pavel, că duhul dă putere, pe când litera goală, simplă, ucide. Din cele spuse de Sfântul Evanghelist Luca, înţelegem că la începutul drumului nostru spre Împărăţia lui Dumnezeu, a drumului spre inima noastră, suntem confruntaţi cu multe ispite pe care vrăjmaşul diavol ni le pune în faţă spre a ne abate de la calea cea dreaptă. Dar dacă dorinţa noastră de a merge acasă, adică la Tatăl nostru ceresc, este statornică şi hotărâtă, vom reuşi să biruim toate ispitele şi să-L avem alături pe însuşi Învăţătorul Rugăciunii, pe Descoperitorul Adevărului, pe Cel care alungă din mintea noastră toată îndoiala, învolburarea patimilor, tristeţea şi necazul.“ Totodată, IPS Irineu a exprimat bucuria duhovnicească a slujirii şi întâlnirii cu Mântuitorul Hristos în acest sfânt lăcaş monahal, de măreţul praznic al Învierii Domnului. „Avem astăzi bucuria întâlnirii cu Mântuitorul Iisus Hristos, de sfântul praznic al Învierii Domnului, a descoperirii Lui în Sfânta Euharistie şi, cel mai important, a rămânerii noastre cu El. Noi Îl rugăm de fiecare dată să vină să se sălăşluiască şi să curăţească sufletele noastre, iar El, aşa cum ne-a promis, va rămâne cu noi până la sfârşitul veacurilor“, a încheiat IPS Părinte.
Locul Mănăstirii Prisaca în istorie
Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“-Prisaca a fost ridicată în anul 1950 de către vrednicul de pomenire mitropolit Firmilian al Olteniei, pe cea mai înaltă colină de lângă municipiul Craiova, în zona viilor Arhiepiscopiei Craiovei. Deoarece biserica cea mică a aşezământului monahal a devenit cu timpul neîncăpătoare pentru numărul din ce în ce mai mare al credincioşilor, în ultimii ani a fost ridicată o nouă biserică. Lucrările de construcţie au început în anul 1998 şi au fost încheiate în anul 2010, de praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, când sfântul lăcaş a fost târnosit de IPS Părinte Mitropolit Irineu.