Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Înnoire la biserica din Secășeni, județul Caraș‑Severin
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a vizitat duminică comunitatea credincioșilor Parohiei Secășeni din cadrul Protopopiatului Reșița. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și a binecuvântat lucrările efectuate la interiorul și exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
Înaintea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a binecuvântat lucrările efectuate la interiorul și exteriorul bisericii parohiale - monument istoric, construită în stil baroc între anii 1664 şi 1668, la slujbă participând reprezentanți ai autorităților locale și numeroși credincioși din Secășeni, se arată pe site-ul episcopiacaransebesului.ro.
La momentul îndătinat din cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța intensificării rugăciunii și împletirea ei cu postul și cu faptele bune, iubirea milostivă fiind unul dintre criteriile Dreptei Judecăți.
„Trebuie să medităm cu toții la cea de-a doua venire a Mântuitorului și la Judecata de Apoi, la criteriile ei. Iubirea milostivă ne poate apropia de Dumnezeu și, prin această iubire milostivă, putem câștiga Raiul. De aceea, cuvântul Mântuitorului din Evanghelia de astăzi ne dă tuturor nădejde, pentru că cei care îi iubesc pe semenii lor și practică iubirea creștină primesc binecuvântarea Mântuitorului: «Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii». Trăim vremuri complicate, de aceea trebuie să intensificăm rugăciunea, să priveghem și să ne rugăm, să postim și să împletim aceste virtuți cu faptele milei creștine”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru părintele Petru Bernaz, care este înmormântat în curtea bisericii. Acesta a fost o personalitate marcantă a Văii Carașului, luptător pentru identitatea românească și participant la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
Pentru frumoasa și rodnica activitate pastoral-misionară, părintele paroh Ionuț Puiu a fost hirotesit sachelar, iar ctitorii și binefăcătorii au primit din partea ierarhului diplome de recunoștință. La rândul său, preotul paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Lucian pentru slujire și cuvântul de învățătură, oferindu-i o icoană cu ocrotitorii bisericii.
Slujba a fost împodobită prin răspunsurile liturgice date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.