De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Înnoire la biserica din Suplai, județul Bistrița-Năsăud
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, s-au aflat în Duminica a 21-a după Rusalii în mijlocul comunității ortodoxe de la poalele Țibleșului, localitatea Suplai, Protopopiatul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, unde au binecuvântat lucrările efectuate în ultimii trei ani la biserica din sat.
Biserica din Suplai a fost sfințită de cei doi ierarhi, așa cum este rânduiala, prin ungere cu Sfâtul și Marele Mir și stropire cu agheasmă, moment la care au participat cu entuziasm mulți credincioși și fii ai satului care și-au văzut împlinită dorința de a avea o biserică nouă și frumoasă. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie au săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a rostit un cuvânt de învățătură, subliniind că parabola semănătorului ne vorbește despre pământul inimii fiecăruia dintre noi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de arhidiaconul Daniel Mocanu.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei şi-a exprimat bucuria de a participa la sărbătoarea comunităţii din Suplai, apoi l-a hirotesit iconom pe părintele paroh Darius Gavriloaie. Epitropul parohiei, Dumitru Feti, a primit „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei, iar primarul comunei Zagra, Dumitru Buscoiu, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă”. Membrii Comitetului și Consiliului parohial şi alţi binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Suplai a fost construită între 1973 şi 1975, fiind sfințită în 1976. Între anii 2016 şi 2019 biserica a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare, la exterior și la interior.
În apropierea locașului se mai află o biserica de lemn, monument istoric, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care datează din anul 1711.