De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Înnoire și binecuvântare în Parohia Goruna din județul Prahova
Credincioșii Parohiei Goruna din cadrul Protopopiatului Ploiești Nord au participat duminică, 14 mai, la un eveniment istoric pentru viața spirituală a localității lor. În această zi, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a poposit în mijlocul comunității lor, săvârșind slujba de binecuvântare a noii capele, edificată în proximitatea bisericii parohiale. De asemenea, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit un preot și un diacon.
Credincioși ai Parohiei Goruna, județul Prahova, dar și din satele învecinate, s-au unit în rugăciune în Duminica a 5-a după Paști, participând la sfintele slujbe săvârșite cu prilejul binecuvântării lucrărilor executate la noua capelă parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În mijlocul lor a poposit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul care, mai întâi, a sfințit noul așezământ liturgic prin stropirea cu agheasmă.
În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul amenajat în pridvorul capelei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părintele protoiereu Adrian Matei de la Protopopiatul Ploiești Nord, părintele paroh Florin Vasile Șuruparu, precum și alți clerici.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat motivele adversităților dintre iudeii și samarinenii timpurilor biblice, a tâlcuit și pasajele convorbirii Mântuitorului cu femeia samarineancă de la fântâna lui Iacov de la Sihar. Astfel, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a evidențiat faptul că femeia samarineancă s-a făcut misionar pentru consătenii ei, alegând să urmeze Mântuitorului Iisus Hristos, Cel care îi cunoștea cu adevărat viața.
„Cu această femeie, aparent neînsemnată, Mântuitorul a realizat o adevărată discuție teologică, profundă, care este izvorul multor pagini de teologie care s-au scris peste ani, având ca model această convorbire deosebită. Din Evanghelia de astăzi învățăm că întâlnirea Mântuitorului cu femeia din Samaria a adus multă lumină și bucurie ei și locuitorilor din cetatea de unde provenea. Această întâlnire este un izvor de învățături și pentru noi, la distanța celor două mii de ani de când s-au petrecut cele relatate în Evanghelia după Sfântul Ioan. (…) Mântuitorul a vorbit într-un limbaj inaccesibil unui om simplu, dar care cuprinde în el foarte multe adevăruri și taine. De asemenea, Domnul Iisus i-a descoperit femeii viața pe care numai ea o cunoștea, invitând-o să își aducă bărbatul lângă fântâna unde avea loc această discuție. Femeia I-a spus că nu are bărbat, dar ea avusese cinci bărbați. Mântuitorul i-a răspuns: «Drept ai răspuns, căci cel pe care îl ai acum nu-ți este bărbat». Părinții Bisericii ne spun că cei cinci pot fi bărbații întâlniți de o femeie a cărei viață a cunoscut foarte multe neîmpliniri. Pe de altă parte, acești cinci bărbați pot reprezenta cele cinci triburi păgâne care fuseseră aduse acolo cu sute de ani înainte și care au tulburat viața, până atunci, liniștită, a oamenilor. Sfântul Ioan Gură de Aur, dar și Roman Melodul, care au tâlcuit acest text, ne spun că adevăratul Mire pe Care această femeie L-a îndrăgit și pe Care, până la urmă, L-a urmat era Cel cu care purtase dialogul. Ni se spune că femeia a venit la fântână să scoată apă și să o ducă la casa ei, dar s-a întors în cetate ducându-L pe Dumnezeu, nu doar un vas cu apă”, a spus Preasfinția Sa.
La momentele rânduite din cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Ionel Mihalcea, pe seama Parohiei Matița, Protopopiatul Vălenii de Munte, județul Prahova, respectiv întru diacon pe teologul Bogdan Alexandru Mare, pe seama Parohiei „Sfânta Treime”-Azuga, Protopopiatul Câmpina, județul Prahova.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în care a apreciat ajutorul acordat pentru edificarea noii capele și pentru sprijinirea activității parohiei. De asemenea, ierarhul a oferit din partea Întâistătătorului Bisericii noastre o serie de ordine și distincții celor care s-au evidențiat în acest demers.
Părintele paroh Florin Vasile Șuruparu a primit rangul clerical onorific de iconom stavrofor și dreptul de a purta cruce pectorală, brâu roșu și bederniță. Lui Daniel Alexandru i-a fost conferit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni, iar lui Ionuț Simion Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Ordinul „Maria Brâncoveanu” a fost oferit Marianei Ichim. Diploma omagială a Anului 2023 cu medalie comemorativă a fost acordată următorilor: Mircea Samoilă, Viorel Matei, Elena Avram, Ciprian Corbu și Florin Bărbuceanu. Consiliul parohial a primit Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, iar Comitetul parohial Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.