În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Înnoire și binecuvântare în parohia prahoveană Sângeru
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a poposit duminică, 8 octombrie, în mijlocul credincioșilor Parohiei Sângeru. Episcopul- vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a sfințit noua pictură a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și a binecuvântat lucrările săvârșite în ultima perioadă la sfântul lăcaș și la edificiile anexe. După Sfânta Liturghie, ierarhul a acordat, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, mai multe ranguri și distincții ostenitorilor și binefăcătorilor parohiei.
La împlinirea unei jumătăți de veac de existență, biserica din localitatea Sângeru, județul Prahova, s-a înnoit, lucrările executate pentru restaurarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș fiind binecuvântate de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
La orele dimineții, după tradiție, ierarhul a fost întâmpinat în fața bisericii de credincioșii din comunitate și din parohiile învecinate adunați în număr mare cu flori, pâine și sare. Mai întâi a fost săvârșită slujba de binecuvântare a lucrărilor realizate la sfântul lăcaș. În perioada 2020-2023, prin strădania preotului paroh Laurențiu Mădălin Moșneanu, sprijinit de ctitori și de credincioșii pe care îi păstorește, au fost refăcute turlele, pereții exteriori și acoperișul bisericii, iar la interior a fost înlocuită pardoseala și a fost montat un sistem nou de termoficare. De asemenea, Preasfinția Sa a sfințit și noul veșmânt pictural al bisericii, realizat în tehnica frescă, prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită.
În continuare, pe un podium amenajat în apropierea bisericii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, din care au făcut parte părintele protosinghel Petru Ungureanu, consilier eparhial la Sectorul agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele Bogdan Dedu, fiu al satului și consilier eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor; părintele protoiereu Ionuț Negoiță de la Protoieria Urlați; părintele Petroni-Virgil Tănase, secretar al aceluiași protopopiat; părintele paroh Laurențiu Mădălin Moșneanu, precum și alți preoți și diaconi.
După citirea Sfintei Evanghelii a Duminicii a 20-a după Rusalii (Luca 7, 11-16), care istorisește minunea învierii fiului văduvei din Nain, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesurile textului scripturistic, evidențiind modul în care creștinul trebuie să se raporteze la moarte. „Minunea întâmplată în cetatea Nain ne arată că moartea nu este ceva firesc. Ea s-a instalat odată cu primul păcat săvârșit de către protopărinții noștri. Atunci ne-am înjugat noi cu moartea prin păcat, prin neascultare de Dumnezeu. Astfel, moartea a trecut de atunci până astăzi la toți oamenii care poartă același păcat și de care ne curăță apa Botezului și lacrimile. Păcatul neascultării de Dumnezeu a adus moartea. De atunci, oamenii mor. Totuși, cei ce cred în Mântuitorul Iisus Hristos, după cum Domnul le-a spus surorilor lui Lazăr în apropiere de Betania, chiar dacă vor muri, vor trăi în veci. Subiectul acesta este înfricoșător pentru fiecare dintre noi, pentru că nu suntem pregătiți, nu ne gândim la moarte și credem că vom trăi veșnic, preferăm realitatea de aici și nu o nădăjduim și nu o dorim pe cea a veșniciei pentru că suntem departe de Dumnezeu. Marele Episcop al Cezareei Capadociei, Vasile, când a fost amenințat cu moartea, a replicat: «Nu mă tem de moarte. Moartea pentru mine este o binefacere, iar întâlnirea cu Hristos un câștig». La acest aspect trebuie să ne gândim și noi, care avem o total opusă părere despre moarte. (...) Evanghelia aceasta ne arată că, după întâlnirea cu Mântuitorul, moartea nu este ultima pagină a vieții. Noi credem în înviere și pentru aceasta ne pregătim. De aceea, oamenii care Îl iubesc pe Dumnezeu își construiesc viața gândindu-se la înviere, și nu la moarte”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis un cuvânt de binecuvântare și felicitare din partea Patriarhului României pentru activitatea gospodărească și misionară de la parohie, acordând din partea Întâistătătorului Bisericii noastre mai multe ranguri, ordine și distincții celor care s-au evidențiat prin ajutorul oferit în eforturile depuse pentru înfrumusețarea sfântului lăcaș. Părintele paroh Laurențiu Mădălin Moșneanu a primit rangul clerical onorific și hirotesia întru iconom stavrofor. Prezbitera Elena Cătălina Moșneanu a fost distinsă cu Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”, iar primarul comunei Sângeru, Radu Gheorghe, a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Diploma omagială a anului 2023 cu medalie comemorativă a fost oferită preotului pensionar Nicolae Dedu. Aceeași distincție au primit și deputatul Andrei Bogdan Toader și Paul Palaș. Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost oferită lui Constantin Minciună și Gheorghe Puiu, iar prezbitera Emanuela Dedu și Maria Arvatu au primit Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.
În încheiere, părintele paroh a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru rangul clerical oferit și pentru grija părintească arătată comunității, iar Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru săvârșirea sfintelor rânduieli și pentru bogatul cuvânt de învățătură. Mulțumiri au fost adresate, de asemenea, și clericilor împreună-slujitori, ctitorilor, binefăcătorilor și tuturor credincioșilor participanți la eveniment.