Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Înnoire și binecuvântare la biserica din Pecinișca, Caraș-Severin
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a mers duminică, 10 octombrie, în Parohia Pecinișca din Protopopiatul Băile Herculane, județul Caraș-Severin, ca să binecuvânteze lucrările ce au fost efectuate la exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Apostol Toma”.
În prima parte a zilei, ierarhul a săvârșit slujba de sfințire pentru exteriorul sfântului lăcaș, după care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie. Au fost prezente autorități locale, mulți credincioși din localitate, dintre care copii și tineri îmbrăcați în costume populare, care s-au împărtășit și cu Sfintele Taine.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care a trecut la cele veșnice vineri, 8 octombrie.
Pentru rodnica activitate pastoral-misionară, părintele paroh Pavel Găină a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii și binefăcătorii au primit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Parohia Pecinișca este una fruntașă din cadrul Protopopiatului Băile Herculane, cu oameni gospodari, care prețuiesc și viața spirituală, dar au grijă și de lucrarea Martei în tot ceea ce înseamnă îngrijirea, primenirea și înfrumusețarea miresei lui Hristos, biserica parohială. Totodată, i-am îndemnat astăzi pe credincioșii veniți la biserică să aibă nădejde în învierea morților și viața veacului ce va să fie, așa cum ne îndeamnă Evanghelia din această duminică. Trupul nostru este trecător pe acest pământ, dar sufletul este nemuritor, suntem creați pentru a trăi veșnic în Împărăția lui Dumnezeu”, a subliniat Părintele Episcop.
Biserica cu hramul „Sfântul Apostol Toma” a fost construită în anul 1885. Lucrările de pictură au început în luna mai a anului 1903 şi s-au încheiat în luna septembrie a aceluiași an. Biserica din Pecinișca are formă de corabie, fiind construită în stil gotic, prevăzută cu o turlă mare la intrare, unde se află cele două clopote. Târnosirea sfântului lăcaș a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, în data de 29 aprilie 2007.