Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Înnoire și sfințire la biserica românească din Otlaca Pustă, Ungaria
Credincioșii Parohiei Otlaca Pustă (Pusztaottlaka) din Ungaria au trăit sâmbătă, 18 septembrie, momente de bucurie. Lucrările de restaurare și înnoire de la biserica comunității au fost binecuvântate de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria.
Lucrările efectuate la lăcașul de cult au început îndată după Duminica Tomii din acest an și au cuprins, în special, izolarea bisericii contra igrasiei, restabilirea și îmbunătățirea sistemului de încălzire și tencuirea zidurilor. Ierarhul locului a fost înconjurat la slujba de sfințire de un sobor din care au făcut parte părintele arhimandrit Calinic Covaci, consilier administrativ-bisericesc și paroh la Otlaca Pustă; părintele Florin Olteanu, protopop de Giula și paroh la Chitighaz; părintele Vasile Cătălin Anghel, paroh la Biserica „Joia Mare” din Arhiepiscopia Aradului și fost cântăreț la Otlaca Pustă, și arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula.
La slujbă au luat parte credincioși din sat, urmași ai ctitorului Ștefan Rusu și Zenovia Drăgan, care trăiesc într-o localitate apropiată, dar și oficialități: Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Elvira Ardelean, primarul comunei Otlaca Pustă și președintele Autoguvernării de Naționalitate Română din localitate; și Eva Bocsor Karancsi, președintele Autoguvernării Românești din județul Bichiș (Békés) și al Asociației culturale „Mihai Purdi” din Otlaca Pustă.
Ierarhul a vorbit despre importanța lăcașului de cult în viața creștinilor ortodocși, care este casa Domnului așezată în inima comunității, în care ei își înalță sufletele către Dumnezeu și se întâlnesc în fiecare duminică și sărbătoare cu Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, prin intermediul Sfintelor Taine, ne-a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a oferit diplome de recunoștință persoanelor și instituțiilor care s-au implicat în mod concret și au sprijinit această lucrare.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă comună, oferită tuturor participanților din partea parohiei.
Biserica de zid din Otlaca Pustă, cu hramul „Înălțarea Domnului”, a fost construită în anul 1913, prin donația familiei Ștefan Rusu și Zenovia Drăgan, care au contribuit financiar la zidirea lăcașului de cult și au dăruit pământ arabil acestei parohii, formată din cătunele de români ortodocși care trăiau aici, foarte aproape de localitatea Grăniceri, aflată astăzi în România.