La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Înnoire și sfințire la o biserică argeșeană
Locuitorii Parohiei Măcăi, din comuna argeșeană Cuca, au trăit duminică momente de bucurie pentru că, după aproape 12 ani în care biserica satului a trecut printr-un amplu proces de restaurare, au avut ocazia să participe la slujba de sfințire a lăcașului, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.
După ce a sfințit biserica la exterior și interior și a târnosit Sfânta Masă din Altar prin stropire cu agheasmă și ungere cu Sfântul și Marele Mir, chiriarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie în lăcașul proaspăt sfințit, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe site-ul eparhiei arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro. În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, ierarhul a apreciat eforturile depuse de preoții și enoriașii din Parohia Măcăi și a oferit părintelui paroh Stângescu Constantin distincția eparhială „Crucea Basarabă“. De asemenea, ctitorii și binefăcătorii au primit diplome de vrednicie. La final, chiriarhul a primit în dar din partea parohiei o icoană cu chipul Maicii Domnului.
Biserica Parohiei Măcăi din comuna Cuca, Protopopiatul Pitești, are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“, fiind construită în perioada 1916-1917 pe temelia unei biserici din 1907 care a fost distrusă într-un incendiu provocat de un fulger. Preotul Constantin Vorănescu a reușit atunci, împreună cu locuitorii satului, să ridice construcția într-un singur an. Pictura a fost realizată mai târziu, între anii 1934 și 1935. În vremea preotului Gheorghe Stângescu (1761-1970) a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Actualul preot paroh, Constantin Stângescu, a continuat munca tatălui său, definitivând în perioada 2009-2022 celelalte lucrări rămase neterminate, între care amintim realizarea mobilierului bisericesc și repictarea bisericii. Toate aceste lucrări au fost realizate cu sprijinul autorităților locale din comuna Cuca, al sponsorilor și credincioșilor din parohie.