La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Înnoirea bisericii din localitatea gălăţeană Brăhăşeşti
Credincioşii din comunitatea parohială Brăhăşeşti II, Protopopiatul Nicoreşti, județul Galați, au trăit duminică, 12 noiembrie, momente de bucurie duhovnicească. În mijlocul lor a poposit Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a sfinţit biserica parohială în urma unor lucrări de restaurare şi înfrumuseţare. În continuare, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Biserica Parohiei Brăhăşeşti II, închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, a primit veşmântul sfinţeniei în urma unor lucrări de restaurare a picturii, dar şi a dotării cu un nou mobilier din lemn sculptat şi obiecte liturgice. Într‑o prelungire a sărbătorii hramului, în Duminica a 25‑a după Rusalii, comunitatea parohială din judeţul Galaţi a fost vizitată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a săvârşit slujba de târnosire, stabilind cu acest prilej şi al doilea hram al bisericii, „Duminica Sfinţilor Români”, ne‑a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
După slujba de sfinţire, soborul de slujitori în frunte cu chiriarhul Dunării de Jos au oficiat Sfânta Liturghie la Altarul amenajat în proximitatea bisericii parohiale, în cadrul căreia ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit textul evanghelic şi a evidenţiat lucrarea pastoral‑misionară deosebită a preotului din această parohie.
De asemenea, în cuvântul de binecuvântare rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre modelele patristice ale milosteniei, care au pus în practică îndemnul Mântuitorului din Evanghelia duminicală - „Mergi şi fă şi tu asemenea!”.
„Evanghelia iubirii milostive - ca fapt şi nu ca recomandare - a samarineanului milostiv, care este Domnul nostru Iisus Hristos pentru noi toţi în toate bisericile, dar şi în toate casele creştineşti, în viaţa noastră, este încununată de împlinitorul desăvârşit al milosteniei ca fapt, Sfântul Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei. De asemenea, de îndată urmează temeiul slujirii filantropice şi liturgice, Sfântul Ioan Gură de Aur pomenit mâine, ambasadorul săracilor, pe care îi numea «stăpânii mei». În această baie duhovnicească s‑a reluat sfinţirea, după 90 de ani, săvârşită de Episcopul Lucian Triteanul, unde două persoane de peste 90 de ani, contemporane cu prima sfinţire, au înnobilat atât Dumnezeiasca Liturghie, cât şi prezenţa tinerilor, copiilor şi şcolarilor”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Ierarhul a oferit preotului paroh Cătălin Tudose, pentru strădania sa de restaurare şi înfrumuseţare a bisericii, rangul clerical onorific de iconom stavrofor cu distincţia „Crucea Sfântului Apostol Andrei” pentru clerici, iar cei care au sprijinit parohia în demersul edilitar au primit diplome de ctitor. Pentru susţinerea şi pentru promovarea activităţilor bisericeşti de la Dunărea de Jos la postul de televiziune al Patriarhiei Române, diaconul Nicolae Sevastre, director de imagine al TRINITAS TV şi fiu al comunei Brăhăşeşti, a primit distincţia „Vrednicia Andreiană”.