De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Înnoirea bisericii gălățene închinate Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie
În a doua zi a lunii mai, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea Patelarie, Patriarhul Constantinopolului, care a slujit în Biserica „Sfântul Nicolae” din Galați în perioada 1642-1653. Cu acest prilej, biserica din cartierul gălățean Micro 17 așezată sub ocrotirea sa a îmbrăcat veșmânt de har prin slujba sfințirii picturii, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Sărbătoarea din acest an a Parohiei „Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie” din Galați, la pomenirea sfântului ocrotitor, a avut o însemnătate deosebită, în această zi veșmântul pictural al bisericii fiind sfințit de către chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.
La sosirea în mijlocul comunității din cartierul gălățean Micro 17, pentru sporirea bucuriei duhovnicești a serbării ocrotitorului spiritual, Înaltpreasfinția Sa a adus racla în care este așezat un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie, aflat în tezaurul sacru al paraclisului din Reședința eparhială, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
Mai întâi, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârșit, după rânduiala îndătinată, sfințirea veșmântului pictural al bisericii, precum și a icoanelor de pe catapeteasma lăcașului de cult, prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu apă sfințită. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al parohiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a explicat credincioșilor reprezentările picturale ale sfântului lăcaș și a vorbit despre viața sfântului prăznuit, evidențiind binecuvântarea adusă în perioada în care acest vrednic ierarh a păstorit creștinii din zona Dunării de Jos.
„Am prelungit Duminica Purtătoarelor de miruri prin așezarea Sfântului și Marelui Mir în sfântul lăcaș închinat Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului și înțelept păstor al creștinilor de la Dunărea de Jos timp de 12 ani în secolul al 17-lea, al Cazaniei Sfântului Varlaam, al dărniciei marelui Vasile Lupu și al brațelor deschise atât în Muntenia, cât și în Moldova pentru creștinii în suferință. Astfel, Sfântul Atanasie unește deodată creștinii din patria sa, din Grecia, cu cei pe care i-a păstorit cu drag ca profesor la București, păstor la Dunărea de Jos și apoi cu trupul, la popoarele slave din Răsărit, la Poltava Ucrainei. Așezarea Sfântului Mir peste pictura de o frumusețe deosebită este înnobilarea sufletească, dar și bucuria dărniciei păstorilor sufletești, credincioșilor harnici și darnici care i-au oferit Patriarhului Ecumenic pribeag un loc, după secole, în rugăciunile, în inimile și în frumusețea care salvează lumea și așază pacea, frățietatea și dragostea în inimile noastre, ale tuturor”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La final chiriarhul Dunării de Jos le-a mulțumit și le-a oferit daruri pictorilor și ostenitorilor, clerici și mireni, care au contribuit la edificarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș. De asemenea, credincioșii care au participat la sfintele rânduieli liturgice s-au putut închina la final moaștelor sfântului lor ocrotitor, primind la plecare iconițe și pachete cu produse alimentare. Aceleași daruri le-au primit și familiile nevoiașe aflate în evidențele parohiei.