Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Înnoirea bisericii parohiei buzoiene Vispești
Credincioșii din Parohia Vispești, județul Buzău, au trăit duminică, 16 octombrie, clipe de sărbătoare prilejuite de târnosirea bisericii cu hramul „Înălțarea Domnului”.
Lăcașul de cult a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în urma lucrărilor de consolidare și restaurare realizate în ultimul an și jumătate, după ce biserica a fost grav afectată de un incendiu.
Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie și de Parastasul pentru ctitori, săvârșite de chiriarhul locului, împreună cu un sobor de 11 ieromonahi, preoți și diaconi, între care s-au aflat pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, protosinghelul Macarie Gherghe, egumenul Schitului Ciobănoaia, protosinghelul Dionisie Constantinescu, duhovnicul Mănăstirii Poiana Mărului, pr. paroh Alexandru-Paul Bârsan și alți slujitori ai sfintelor altare. Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat fragmentul evanghelic care a redat Pilda semănătorului (Luca 8, 5-15).
„Este bine că omul primește cuvântul lui Dumnezeu, dar important este să-l și păstreze și, mai ales, să-l facă lucrător, să-l fructifice, să-l cultive și să-l înmulțească, răspândindu-l în jurul său, pentru a face roadă, după modelul seminței, treizeci, șaizeci sau chiar sută la sută, cum este cazul sfinților. (...) Așadar, cine are urechi de auzit, să audă cuvântul lui Dumnezeu, adică să-l înțeleagă, să-l pună la inimă și să-l împlinească prin faptele iubirii în Hristos, spre folosul său sufletesc și al semenilor săi”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Pentru implicarea sa în renovarea bisericii, părintele paroh Alexandru-Paul Bârsan a primit rangul onorific de iconom. Totodată, persoanele care au sprijinit lucrările de înnoire a sfântului lăcaș au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” cu insignă și icoane.