De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Înnoirea lăcaşului de cult din localitatea Bărăganu
Duminică, 14 noiembrie, Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba de sfinţire a bisericii cu hramul "Sfânta Treime" din Parohia Bărăganu, fosta Cioara-Doiceşti, Protopopiatul Însurăţei, judeţul Brăila.
Sfinţirea sfântului lăcaş a fost urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii, oficiată de chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Au participat membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial, autorităţi judeţene şi locale, precum şi numeroşi credincioşi din parohie şi din judeţele Galaţi şi Brăila. În cuvântul de învăţătură, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Casian a îndemnat la sfinţire, curăţire şi rugăciune, după modelul Sfântului Ierarh Grigorie Palama, cu o zi mai înainte de începutul Postului Naşterii Domnului. La sfârşitul slujbei, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Casian i-a acordat părintelui paroh Dorin Chirilov rangul de iconom stavrofor pentru întreaga activitate desfăşurată în parohie, atât în ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor de consolidare şi înfrumuseţare a bisericii, cât şi pentru punerea în aplicare a programelor liturgice, culturale, educaţionale şi pentru tineret, social-filantropice şi misionare ale eparhiei şi cele de la nivel naţional. Tot în această zi, Şcoala Gimnazială nr. 1 din localitate a fost sfinţită, primind, de asemenea, hramul Sfântului Grigorie Palama. Ierarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba de sfinţire a apei, după care a binecuvântat sălile de clasă şi icoanele ce se vor aşeza pe pereţii acestora. IPS Casian a oferit, pentru biblioteca instituţiei, volume de studii şi cărţi de rugăciune. Aşezare şi lăcaş de închinare cu tradiţie Izvoarele istorice scrise atestă existenţa acestei aşezări de la începutul secolului al XVII-lea din timpul domnitorului Radu Mihnea al Ţării Româneşti şi până în anul 1965, purtând denumirea "Cioara-Doiceşti". Numele provine de la familia Doicescu, proprietara moşiei pe care s-a aşezat satul. Abia prin decretul de stat din anul 1965, localitatea brăileană va primi denumirea de Bărăganu. Biserica parohială a fost construită de pitarul Costache Fre cu familia lui, între anii 1852 şi 1858, deodată cu clopotniţa care avea şi patru camere: două pentru clasele de elevi şi două pentru învăţător. De-a lungul timpului, intemperiile, precum şi rănile celor două războaie mondiale şi-au pus amprenta asupra lăcaşului de cult, care a necesitat mai multe reparaţii. Ultima resfinţire s-a săvârşit la data de 1 martie 1987 de PS Episcop Epifanie al Buzăului. Din iniţiativa IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cu sprijinul Sectorului Patrimoniu şi construcţii bisericeşti al Eparhiei Dunării de Jos şi sub supravegherea directă a părintelui Costică Dumitru, protoiereu de Însurăţei, prin implicarea părintelui Valentin Rădoi şi, din 2009, a părintelui paroh Dorin Chirilov, cu ajutorul substanţial primit de la Ministerul Culturii şi Cultelor şi de la bunii enoriaşi ai parohiei, în vara anului 2005 s-au început ample lucrări de consolidare.