În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Înnoirea și sfințirea bisericii din localitatea Berleşti, judeţul Brăila
Credincioşii din mica localitate Berleşti, judeţul Brăila, au trăit duminică, 17 octombrie 2021, momente de bucurie şi de profundă simţire duhovnicească prin participarea la sfinţirea bisericii parohiale închinată Sfântului Ierarh Nicolae. Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale, precum şi a credincioşilor din localitatea Berleşti, dar şi din alte localități veniţi special pentru a participa la acest eveniment.
Ierarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a evidenţiat lucrarea deosebită realizată de preoţi la această parohie, sprijiniţi de fiii satului şi de bunii credincioşi din zonă.
După slujba de sfinţire, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica acestei localităţi. Chiriarhul Dunării de Jos a amintit celor prezenţi că zilele de 16 şi 17 octombrie reprezintă, în fiecare an, momente de mare profunzime duhovnicească pentru Eparhia Dunării de Jos, întrucât la data de 16 octombrie 1996, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la ceas de Vecernie, ajungeau la Galaţi moaştele primului apostol al lui Hristos, ocrotitorul Galaţiului şi al întregii eparhii, dar şi ocrotitor spiritual al României, Sfântul Andrei.
La chinonic, grupul catehetic de copii de la Parohia Perişoru, îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti, a susţinut un program cultural ce a cuprins cântece religioase şi patriotice.
Pentru credincioşii participanţi la această sărbătoare, trecerea prin Sfântul Altar şi închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă au reprezentat momente unice pline de evlavie şi emoţie sfântă.
Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru preoţii, ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt lăcaş, trecuţi la cele veşnice.