De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Înnoirea și sfințirea Bisericii „Sfântul Apostol Andrei”-Chitila
Pe o ploaie măruntă, binefăcătoare pentru pământ, credincioşii Parohiei „Sfântul Apostol Andrei”-Chitila din cadrul Protopopiatului Sector 1 Capitală şi-au potolit setea spirituală prin gustarea din bucuria duhovnicească a serbării hramului bisericii parohiale, care a primit cu această ocazie un nou veşmânt de har, prin slujba de sfinţire săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La final au fost oferite mai multe distincţii celor care s-au ostenit la înfrumuseţarea bisericii.
Ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, a fost un moment de aleasă sărbătoare în parohia închinată lui din cartierul bucureştean Chitila. Sfântul lăcaş construit în perioada interbelică a fost resfinţit în urma unor ample lucrări de restaurare şi înfrumuseţare, cu acest prilej biserica primind şi un al doilea hram, sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”.
Din soborul de clerici care au slujit la rânduiala de târnosire şi s-au rugat la Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul au făcut parte părintele Dumitru Ştefănescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor; părintele Marin Comănescu, protoiereu al Protopopiatului Sector 1 Capitală; părintele Ioan Bondar, protoiereu al Protopopiatului Ilfov Sud; părintele lect. dr. Aurel Mihai; părintele paroh Simion Bondar, precum şi alţi preoţi şi diaconi.
Mai întâi a fost oficiată slujba de sfințire a bisericii prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi stropire cu Agheasmă mare. Apoi, după tradiţie, în piciorul Sfintei Mese a fost aşezat actul de sfinţire semnat de către toţi preoţii participanţi, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, precum şi recipientul cu părticele din sfinte moaşte muceniceşti. După pecetluirea şi înveşmântarea prestolului, au fost sfinţite catapeteasma şi pictura murală, după rânduiala tradiţională. La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de binecuvântare, în care a evidenţiat lucrările săvârşite în ultima perioadă la sfântul lăcaş: „În ultimele două decenii această biserică a trecut prin lucrări foarte importante de consolidare şi de înfrumuseţare, sfântul lăcaş având astăzi o nouă înfăţişare, este alb ca lumina, fiind cu adevărat lumina din sfeşnicul acestei parohii puse sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei şi de astăzi, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, şi sub ocrotirea Maicii Domnului”.
După citirea pasajului evanghelic rânduit în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a vorbit despre misiunea Sfântului Apostol Andrei pe teritoriul ţării noastre, evidenţiind faptul că el a fost primul chemat la apostolat şi primul dintre ucenici care a adus pe altcineva la Mântuitorul, anume pe fratele său, Petru. De asemenea, Preasfinţia Sa a subliniat faptul că prin propovăduirea sa, Sfântul Apostol Andrei i-a învăţat pe strămoşii noştri şi prin ei ne învaţă şi pe noi că biserica este casa lui Dumnezeu, locul unde Îl putem găsi pentru a-I cere ajutorul sau pentru a-I spune necazurile noastre.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii, ajutătorii, miluitorii, ostenitorii şi închinătorii sfântului lăcaş, fiind totodată oferite mai multe distincţii, din partea Întâistătătorului Bisericii noastre, celor care s-au evidenţiat prin eforturile şi contribuţia la înfrumuseţarea bisericii. Astfel, părintelui paroh Simion Bondar i-a fost oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, iar părintele coslujitor Ciprian Bâra a primit rangul clerical de iconom şi permisiunea de a purta bederniţă şi brâu roşu. Diaconul Gheorghe Ichim a fost distins cu Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”. Totodată, în semn de preţuire pentru contribuţia semnificativă la lucrările desfăşurate la sfântul lăcaş, familia Andrei-Anania şi Maria Cristea a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni, iar arhitecţii Gheorghe Goiciu şi Emilian Puiu au primit Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”. De asemenea, Consiliul parohial a primit Distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, iar Comitetului parohial i-a fost oferită Distincţia de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.
În încheiere, ierarhul a transmis un cuvânt de apreciere din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru toţi cei care s-au implicat în lucrările desfăşurate la biserică şi la organizarea acestui eveniment istoric din viaţa parohiei, felicitându-i şi pe cei care au înfruntat vremea nefavorabilă pentru a participa la bucuria hramului. La rândul său, părintele paroh a mulţumit Preafericirii Sale pentru aprobarea desfăşurării evenimentului, precum şi Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul pentru slujire şi pentru cuvântul de învăţătură, oferindu-i în semn de preţuire o icoană cu chipul Sfântului Apostol Andrei şi un buchet de flori.
După Sfânta Liturghie, credincioşii au fost poftiţi să treacă, după tradiţie, prin Sfântul Altar, pentru a se închina, primind la plecare iconiţe cu chipul Sfântului Apostol Andrei şi bucăţi de „târnoseală”.