Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Înscrieri la facultăţile de teologie transilvănene
Luni, 11 iunie, au început înscrierile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Dosarele pot fi depuse până pe 16 iulie. Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior a aprobat la nivel de licenţă 351 de locuri, la buget şi taxă, repartizate pe cele patru secţii. Cea mai mare concurenţă este de fiecare dată la teologie pastorală, unde sunt 30 de locuri la buget şi 71 de locuri cu taxă. La această specializare s-a menţinut forma clasică de admitere, examenul scris, după o programă analitică formată din 17 subiecte care sunt o îmbinare între manualele de dogmatică şi de religie din licee. Se ia în calcul şi media de la examenul de bacalaureat, deşi într-o proporţie mai mică. Candidaţii pentru specializarea artă sacră trec printr-o probă eliminatorie, având la dispoziţie 20 de locuri la buget şi 130 cu taxă. La teologie didactică şi teologie asistenţă socială, admiterea se face pe bază de dosare. La didactică sunt 14 locuri bugetate şi alte 36 cu taxă, iar pentru viitorii asistenţi sociali sunt 20 de locuri bugetate şi 30 cu taxă.
Examenele au loc pe 18 iulie, rezultatele fiind afişate pe 19 iulie. După rezolvarea contestaţiilor, pe 22 iulie, se afişează rezultatele finale. Confirmarea locurilor se face până în 30 iulie. "Din anul al II-lea, studenţii pot obţine burse de studiu în străinătate, avem colaborări cu mai multe universităţi în mediul ortodox la Tesalonic, Atena, Saint-Serge, dar şi în mediul catolic", a spus pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, decanul facultăţii. Alba Iulia, în prag de admitere La Facultatea de Teologie Ortodoxă, din cadrul Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, au început înscrierile pentru anul universitar 2011 - 2012 la teologie pastorală şi teologie asistenţă socială. Admiterea presupune o examinare orală, luându-se în considerare media anilor de studiu de la liceu, precum şi media de la bacalaureat în următoarele procente: media anilor de studiu din liceu 50%, media la bacalaureat 30% şi nota de la interviu în proporţie de 20%.