La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Întâlnire a delegației Patriarhiei Române cu ministrul sănătății
O delegație a Patriarhiei Române, condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, s-a întâlnit joi, 22 septembrie, cu prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății, pentru a definitiva un protocol care are drept scop asistența religioasă creștin-ortodoxă în unitățile sanitare, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății din România.
Din delegație au mai făcut parte părintele Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal și coordonatorul Sectorului social-filantropic al Patriarhiei Române, părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial și coordonatorul Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și părintele Valentin Fătu de la Sectorul relații bisericești și interreligioase al Patriarhiei Române, informează basilica.ro.
Protocolul are mai multe obiective, dintre care menționăm: dezvoltarea în comun a unor programe de îngrijire a persoanelor cu afecțiuni cronice sau aflate în stadiul terminal al bolii; conștientizarea importanței prezentării la medic la apariția primelor semne de boală; reducerea consumului de produse ce dăunează sănătății (tutun, alcool, droguri) ș.a.
Protocolul dintre Ministerul Sănătății și Patriarhia Română urmează să fie semnat în perioada următoare.