Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Întâlnire a preoţilor de caritate din Bucureşti
La Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ al Patriarhiei Române din Bucureşti a avut loc ieri a 32-a sesiune a Cercului pastoral-misionar „Comunicare şi Comuniune“, la care au participat preoţii de caritate din unităţile spitaliceşti şi instituţiile de asistenţă socială din Capitală.
Înainte de lucrările cercului pastoral-misionar, preoţii de caritate au participat la Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon“ - Nou din Capitală. Tema întâlnirii a fost „Pocăinţă şi Cuminecare - Începutul vindecării sufleteşti“, iar părintele Alin Hotcoleanu de la Spitalul Clinic Colţea, Protopopiatul Sector 3 Capitală, a prezentat un referat pe tema stabilită. „Spovedania şi Euharistia constituie centrul activităţilor noastre, pentru că noi, preoţii de caritate, administrăm aceste două Sfinte Taine permanent, la solicitarea celor bolnavi, aflaţi în patul de suferinţă sau spre sfârşitul vieţii. Referatul a cuprins foarte bine momentele pocăinţei şi importanţa cuminecării cu Trupul şi Sângele lui Hristos, venind în lămurirea unor aspecte de ordin dogmatic, dar şi a unor situaţii concrete, întâlnite de preoţi pe teren, adică în saloanele spitalelor. Întrunirea a venit într-un moment important şi folositor, ţinând cont de importanţa săvârşirii Sfintei Liturghii şi a altor Taine pentru cei aflaţi în suferinţă în vremea Postului Naşterii Domnului“, ne-a spus părintele Horia Nicolae Prioteasa, coordonatorul preoţilor de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor.
După ce s-a citit referatul, preoţii prezenţi la întâlnire au vorbit despre experienţa lor în cadrul spitalelor şi au împărtăşit colegilor lor mai tineri unele dintre situaţiile întâlnite cu oamenii bolnavi. „Cu ocazia acestei sesiuni a cercului pastoral-misionar al preoţilor de caritate am susţinut un referat despre Pocăinţă şi Euharistie şi despre valoarea lor pentru vindecarea sufletească a credinciosului. În prima parte a referatului am vorbit despre Taina Pocăinţei şi am parcurs etapele întoarcerii la Hristos ca proces sufletesc de voinţă şi pocăinţă. Am pornit de la primele faze ale trezirii sufleteşti, la întoarcerea către Dumnezeu, la mărturisirea păcatelor cu sinceritate şi la hotărârea de a nu mai săvârşi păcatul. Am vorbit şi despre Taina Euharistiei, despre împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului, care are un rol vindecător sufletesc şi trupesc pentru om“, ne-a spus părintele Alin Hotcoleanu. În a doua parte a întâlnirii au avut loc discuţii cu caracter administrativ şi pastoral despre misiunea preoţilor de caritate din spitale şi instituţii de asistenţă socială. Preoţii şi-au exprimat problemele şi dificultăţile întâlnite spre a găsi împreună soluţii şi sfaturi folositoare.