La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Întâlnire a preoților de penitenciare la Sovata
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea chestorului de poliție penitenciară, Dan Halchin, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în perioada 17-19 septembrie, s-a desfășurat, la Sovata, Convocarea anuală a preoților capelani de penitenciar din România.
Întâlnirea a făcut parte din programul de pregătire continuă a personalului care activează în sistemul penitenciar românesc și se desfășoară în concordanță cu normele administrative în vigoare la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Fiecare zi din cadrul convocării a fost împărțită în trei sesiuni de lucru, iar sesiunile au fost dedicate unor teme actuale din problematica pastorației în mediul penitenciar.
„Preoții capelani de penitenciar au beneficiat în prima zi a convocării de prezența comisarului șef de poliție penitenciară, doamna Cristina Manuela Cernat, directorul Direcției Reintegrare Socială din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, și de prezența părintelui consilier patriarhal Ciprian Ioniță, coordonatorul Sectorului social-filantropic al Patriarhiei Române. În cuvântul de deschidere, doamna Cristina Manuela Cernat a subliniat importanța misiunii preotului în penitenciar, precum și importanța implicării preotului în proiectele social-filantropice desfășurate de sistemul penitenciar, în parteneriat cu Patriarhia Română, în beneficiul deținuților. La rândul său, părintele consilier patriarhal Ciprian Ioniță a transmis mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”, ne-a transmis părintele Cristian Antonescu, coordonatorul preoților de penitenciar.
În cadrul sesiunilor de lucru au fost abordate teme care vizează colaborarea dintre preoții capelani de penitenciar și sectoarele social-filantropice de la nivelul fiecărei eparhii, precum și cu protoieriile de care aparțin canonic-administrativ penitenciarele deservite de preoții capelani. De asemenea, au fost identificate modalități noi în ce privește desfășurarea pastoraţiei din mediul carceral.
În dimineața zilei de 19 septembrie, preoții capelani s-au unit în rugăciune, în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, la biserica Parohiei Sovata I, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. După oficierea Sfintei Liturghii, a fost săvârșit un parastas pentru toți angajații din mediul penitenciar care au trecut la Domnul de-a lungul timpului, precum și pentru mărturisitorii din temniţele comuniste.
Ziua a continuat cu o conferință intitulată „Pastorația penitenciară”, susținută de părintele profesor dr. Mihai Himchinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
Convocarea anuală a preoților de penitenciar s-a încheiat în după-amiaza zilei de 19 septembrie, cu analiza propunerilor care au fost avansate în cadrul sesiunilor de lucru.