Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Întâlnire a Societății Bibliștilor Ortodocși Români la Alba Iulia
În perioada 13-14 mai 2019 se desfășoară la Alba Iulia, la Căminul bisericesc „Peregrinus”, întâlnirea Societății Bibliștilor Ortodocși Români (SBOR), aflată la a patra ediție. Această organizație bisericească și teologică a luat ființă în luna noiembrie a anului 2016, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, cu prilejul zilei de pomenire a Sfântului Ioan Gură de Aur, zi aleasă și hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii noastre ca „Zi a Bibliei”.
Începând cu acel moment, în fiecare an în perioada post-pascală, când lumea și oamenii se primenesc și se rectitoresc cu prilejul Sfintelor Paști, membrii societății își propun să rezoneze împreună invocând venirea și lucrarea Duhului Sfânt, iar apoi să descifreze și să interpreteze „semnele vremii” și să le transforme nu în „vorbă goală” și în „maculatură”, ci în „cuvânt cu putere multă”, destoinic să redea tuturor bucuria cunoașterii și curajul mărturisirii lui Dumnezeu Cel Viu într-o lume potrivnică.
Tema întâlnirii de anul acesta: „Dumnezeu Tatăl în Sfânta Scriptură”, va fi dezbătută în mai multe sesiuni de părinți profesori care predau Vechiul și Noul Testament la facultățile de teologie ortodoxă din Sibiu, Iași, București, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea, Arad, Timișoara și Craiova. În prima zi a întâlnirii se va lansa oficial și site-ul web al societății, care va facilita vizibilitatea actualității și a temelor biblice, religioase și spirituale pe care bibliștii ortodocși români și-au propus să le promoveze.
În cursul întâlnirii, profesorii de teologie biblică vor face o vizită la „Museikon”, cel mai nou muzeu românesc dedicat artei religioase, prezentarea acestui spațiu de spiritualitate și cultură românească fiind făcută de doamna muzeograf Ana Dumitran, directorul secției „Museikon” a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.
Un spațiu amplu de timp va fi acordat, ca și în anii trecuți, discuțiilor, reacțiilor și concluziilor pe marginea referatelor care vor fi prezentate în cadrul întâlnirii.