De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Întâlnire cu mărturisitorii carcerei comuniste la Seminarul Teologic din Suceava
Marți, 22 martie 2022, elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava au participat la evenimentul intitulat „Sfinții închisorilor”.
În holul de la intrarea în instituția de învățământ au fost expuse lucrările artistului plastic Aida Şuşter Boţan din Botoșani, care aduc la lumină o parte dintre portretele celor care, în perioada comunistă, s-au jertfit pentru idealurile ortodoxe.
Printre chipurile de-a dreptul emoționante, realizate în creion sau pastel, se numără clericii Iustin Pârvu, Cleopa Ilie, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Nicolae Steinhardt, Dumitru Stăniloae, Sofian Boghiu, Adrian Făgețeanu, Gherasim Ițcu, dar și oamenii de cultură și mărturisitorii Radu Gyr, Petre Țuțea, Vasile Voiculescu, Valeriu Gafencu, Aspazia Oțel Petrescu, Mircea Vulcănescu, Traian Trifan ș. a.
Întrunirea a debutat cu prezentarea expoziției făcute de Valeriu Gavrilovici, care a și lecturat elevilor câteva fragmente din viața sfinților închisorilor, le-a vorbit despre nemărginita jertfă și dragoste față de aproapele, despre chinurile de neimaginat la care au fost supuse aceste suflete, preoți, călugări, studenți și intelectuali creștini care au pătimit în timpul dictaturii comuniste apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român.
A urmat prezentarea cărții pentru care părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ani de detenție și reeducare la Pitești și nu numai. „Cele 7 Cuvinte către tineri” conține omilii adresate elevilor Seminarului Teologic Ortodox din București în cele șapte săptămâni ale Postului Sfintelor Paști din anul 1979. Volumul, cu mesaje încărcate de dragoste și încurajare spre descoperire și cunoaștere, a fost prezentat seminariștilor suceveni de către pr. Constantin-Bogdan Feștilă. Prin citirea unor fragmente din cele 7 părți ale cărții, sfinția sa a evidențiat faptul că mesajul părintelui Calciu este la fel de actual pentru tinerii de astăzi. Au fost amintite stăruința chemării în slujirea lui Hristos și importanța primirii darului luminii prin harul Tainei Preoției, care poate fi împărtășită tuturor celor aflați în nevoie, însetați să audă cuvântul Mântuitorului.