Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Întâlnire dedicată catehezei parohiale în Eparhia Buzăului și Vrancei
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, la Muzeul Bisericesc Eparhial din municipiul Buzău, a avut loc săptămâna trecută o întâlnire cu responsabilii cu activitatea catehetică de la nivelul celor șapte protopopiate ale eparhiei.
Moderatorul evenimentului a fost pr. Dan Necula, inspector eparhial la Biroul catehizare, învățământ și activități cu tineretul din cadrul Sectorului cultural-educațional.
Scopul întâlnirii l-a constituit găsirea unor soluții pentru a dezvolta, dinamiza și multiplica activitățile catehetice dedicate copiilor și tinerilor din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.
Reuniunea a debutat cu prezentarea concluziilor Congresului național catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, ediția a XIV-a, dar și a modelelor de bună practică din alte centre catehetice din țară. De asemenea, a fost analizat stadiul de implementare, la nivelul parohiilor, a Concursului național catehetic „Rugăciunea în viața mea” și s-au stabilit anumite mijloace și strategii în vederea derulării optime a acestuia.
Un alt punct pe agendă a fost prezentarea programului „Serile catehetice din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei”, care se dorește a fi implementat în perioada Postului Sfintelor Paști. Astfel, pe parcursul celor șapte săptămâni, inspectorul eparhial pentru catehizare va lua parte activ la activitățile catehetice din diferite parohii de pe cuprinsul celor șapte protopopiate.
Cea de-a doua parte a întâlnirii a vizat evidențierea dificultăților pe care le întâmpină preoții în procesul catehetic și analizarea soluțiilor propuse de participanți pentru o înnoire a acestui act.
În ultima parte a întrevederii au fost evaluate proiectele desfășurate până în acest moment și s-au făcut o serie de propuneri, fiind subliniate importanța actului catehetic în contextul zilelor noastre, rolul coordonatorului programelor de catehizare din fiecare protoierie și relația catehetului cu profesorii de religie și de alte discipline.