De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Întâlnire după 45 de ani la Mănăstirea Bodrog
Absolvenţii Seminarului Teologic din Caransebeş, promoţia 1964-1969 au sărbătorit la 1 iulie, în străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog, din Arhiepiscopia Aradului, împlinirea a 45 de ani de la finalizarea studiilor. Iniţiativa reîntâlnirii în acest loc binecuvântat a aparţinut părintelui stareţ arhim. Nestor Iovan, absolvent al acestei generaţii.
Cu acest prilej, aceştia s-au reîntâlnit cu părintele Sorin Cosma, fost profesor de limbi clasice în acea perioadă la instituţia de învăţământ teologic din Caransebeş. Evenimentul a debutat cu oficierea unei slujbe de Te Deum în biserica veche a Sfintei Mănăstiri, în cadrul căreia au fost rostite mai multe rugăciuni de mulţumire Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate în tot acest timp asupra acestora, de-a lungul celor aproape cinci decenii de slujire la Sfântul Altar. De asemenea, preoţii au săvârşit şi un parastas pentru dascălii şi colegii trecuţi la cele veşnice, astăzi fiind în viaţă doar 2 dintre dascălii de atunci şi 7 din cei 11 absolvenţi.
Întâlnirea, „o punte peste ani“
Părintele profesor Sorin Cosma a ţinut să fie prezent la acest eveniment de suflet, rostind un emoţionant cuvânt şi transmiţând tuturor aprecieri din partea Seminarului de la Caransebeş. A mulţumit în primul rând lui Dumnezeu că l-a învrednicit să fie prezent la acest moment de suflet, evenimentul fiind în acelaşi timp ca o punte peste ani, şi anume 45 de ani la finalizarea liceului şi sfârşitul activităţii lor misionare şi pastorale ca preoţi, fiind aproape toţi preoţi pensionari. Părintele Sorin Cosma a adresat cuvânt de recunoştinţă tuturor ierarhilor care i-au oblăduit, care sunt în viaţă şi pentru cei care au trecut la cele veşnice. Nu în ultimul rând, a adresat cuvinte de apreciere preoteselor care au fost alături de soţii lor în jertfelnicie şi dăruire, în vremuri grele. Ele au ştiut să ducă „greul şi zăduful zilei“, împărtăşind necazurile şi bucuriile într-o ambianţă de succes şi jertfă, de realizări şi trudă, atât în perioada comunistă, cât şi în zilele haotice de astăzi, a amintit părintele profesor. După aceasta, s-au retras la o agapă oferită cu multă dragoste frăţească de părintele stareţ, unde au depănat cu emoţie plăcute amintiri şi întâmplări din vremea seminarului. Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu“ din Caransebeş funcţionează neîntrerupt din anul 1865 până astăzi şi este una din instituţiile teologice cu tradiţie din cadrul Patriarhiei Române, care de-a lungul vremii a nutrit roade teologice însemnate pentru Ortodoxia românească, aici studiind de-a lungul timpului cunoscuţi slujitori ai sfintelor altare, mai ales din părţile Banatului, dascăli ai şcolilor teologice din ţară şi ierarhi.