Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Întâlnire în proiectul FORTE la Alba Iulia
Luni, 22 aprilie, în Alba Iulia s-a desfăşurat întâlnirea extinsă de prezentare a Strategiei de dezvoltare a Arhiepiscopiei Alba Iuliei pentru cele patru sectoare de activitate: administrativ-bisericesc, economic, cultural şi social.
La evenimentul organizat în cadrul proiectului „FORTE - Formare Trainică pentru parteneriat social“, au participat Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, pr. consilier patriarhal Dorel Nicolae Moţoc, reprezentanţi ai Federaţiei Filantropia, protopopi din cele 10 protopopiate, preoţi, colaboratori, invitaţi. În cuvântul său, IPS Irineu a spus: „Iisus Hristos a condamnat smochinul care nu aducea rod şi a poruncit să fie tăiat şi ars în foc. Domnul ne-a spus limpede că El este viţa şi noi suntem mlădiţele (In. 15, 5). Scopul nostru, ca mlădiţe, este să aducem roadă multă în mijlocul comunităţii, dovedind că suntem ucenicii Mântuitorului. Pe o astfel de viziune se fundamentează adevărata strategie pastorală şi socială a Bisericii“.
Etapele elaborării strategiei
Procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare a Arhiepiscopiei Alba Iulia a parcurs mai multe etape. Astfel, echipa de lucru s-a format din membrii Permanenţei Consiliului eparhial, angajaţi ai Centrului eparhial în domeniul incluziunii sociale şi membrii echipei locale a proiectului. Elaborarea strategiei a debutat cu participarea echipei de nucleu la un curs de perfecţionare în domeniul planificării strategice, autorizat ANC, finalizat, în august 2012, cu un examen de certificare a competenţelor. Tot în cadrul primei întâlniri de lucru a echipei de nucleu au fost elaborate „Misiunea“ şi „Viziunea Arhiepiscopiei“. S-au stabilit domeniile de activitate: administrativ-bisericesc, economic, cultural şi social-misionar. Apoi, echipa de nucleu împreună cu preoţi şi reprezentanţi ai partenerilor locali ai eparhiei au identificat punctele tari şi punctele slabe, oportunităţile şi ameninţările pentru cele patru domenii de activitate.
În cadrul celei de-a patra întâlniri de lucru, după o serie de analize, au rezultat câteva aspecte-cheie care au constituit punctul de plecare pentru următoarele etape, respectiv stabilirea direcţiilor strategice, elaborarea obiectivelor strategice, a obiectivelor operaţionale şi a planurilor de acţiune pentru cele patru domenii de activitate.
Rezultatele proiectului în Arhiepiscopia Alba Iulia
În cadrul proiectului, s-a înfiinţat Centrul de resurse „Dynamis“, unde au beneficiat de cursuri de informare şi formare 749 de persoane (personal clerical şi neclerical) din cadrul eparhiei şi din cadrul ONG-urilor din judeţul Alba.
Au fost organizate cursuri de perfecţionare pentru personalul angajat al Arhiepiscopiei Alba Iulia; a fost elaborată strategia arhiepiscopiei pentru patru sectoare de activitate.
La finalul întâlnirii au fost prezentate şi ofertele de curs pentru preoţi, profesori, lucrători din domeniul social din cadrul Centrului Naţional de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae“ de la Bucureşti şi de la Centrul de resurse „Dynamis“ al Arhiepiscopiei Alba Iulia.