În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Întâlnire pentru intensificarea activităților filantropice și educative cu tinerii
La Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a avut loc joi, 6 februarie, şedinţa de lucru comună a Permanenţei Consiliului eparhial cu protoiereii din cele opt protopopiate ale Eparhiei Dunării de Jos. S-a discutat despre programele de ajutorare a familiilor cu mulţi copii din mediul rural şi dezvoltarea de activități educative cu copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate.
La întrunirea prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au participat consilierii eparhiali, protopopii din Eparhia Dunării de Jos şi inspectorul bisericesc, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial.
În deschiderea şedinţei, ierarhul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de îndemn la activitate sporită, misiune şi implicare în proiectele de sprijinire a parohiilor şi a persoanelor cu posibilităţi materiale reduse. De asemenea, chiriarhul a apreciat efortul preoţilor în câmpul pastoral-misionar îndreptat către copii şi tineri şi a subliniat nevoia de dedicare şi consecvenţă a preoţilor în pastoraţia tinerilor.
În continuare, au urmat luările de cuvânt ale consilierilor eparhiali şi ale reprezentanților celor opt protopopiate, în care s-au discutat aspecte de ordin pastoral-misionar, cultural, social-filantropic şi administrativ şi au fost prezentate cele mai importante proiecte pentru anul 2020, între acestea numărându-se programele de ajutorare a familiilor cu mulţi copii din mediul rural şi nu numai, desfăşurarea de activităţi socio-educaţionale şi culturale în cadrul aşezămintelor bisericeşti, prin implicarea copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, a celor care sunt din familii monoparentale, precum şi a persoanelor vârstnice.
Prin astfel de şedinţe se are în vedere stabilirea unei agende a principalelor coordonate ale activităților ce vor fi realizate de subunităţi, precum şi cunoaşterea obiectivă a aspectelor din teritoriu.