Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Întâlnire pentru pregătirea obținerii gradului I clerical
La Palatul Patriarhiei s-a desfăşurat ieri, 11 octombrie 2017, colocviul de admitere pentru gradul I clerical, la care au participat 128 de preoţi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, dar şi din alte eparhii ale ţării. Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Conform metodologiei pentru obţinerea gradelor profesionale de către personalul clerical, în cadrul colocviului, preoţii înscrişi şi-au ales tema lucrării de grad în consultare cu preoţii profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. „Temele pe care preoţii le vor dezvolta în lucrările pentru gradul I clerical sunt de maximă actualitate pastorală şi misionară, fiind aprobate în prealabil de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Sunt dezbătut problemele actuale ale societăţii, provocările asupra misiunii pastorale şi remediile în faţa acestor provocări, din perspectiva lucrării preotului. De asemenea, ne-am bucurat să vedem că mai mulţi preoţi au ales subiecte legate de anul 2018, care a fost declarat în Patriarhia Română Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918. Sperăm că vor fi nişte lucrări bine întocmite, beneficiind de girul unor profesori consacraţi şi ne dorim ca această activitate a preoţilor noştri să fie o dovadă a zidirii lor permanente în plan spiritual şi intelectual, pentru a păstori pe credincioşii încredinţaţi”, a evidenţiat pr. dr. David Pestroiu, consilier eparhial în cadrul Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Candidaţii au la dispoziţie 12 luni pentru conceperea lucrărilor de gradul I clerical. „În această perioadă, preoţii vor stabili împreună cu profesorii îndrumători planurile şi bibliografia aferente, apoi vor trece la sistematizarea materialului, la aplicarea noţiunilor sistematizate în propria activitate pastorală şi misionară de la parohiile unde slujesc şi sperăm ca anul viitor, în luna octombrie, preoţii să susţină lucrările”, a mai spus pr. consilier David Pestroiu.