În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Întâlnirea absolvenţilor teologi din promoţia 1970-1974 de la Sibiu
Absolvenţii promoţiei 1970-1974 de la Institutul Teologic Ortodox de Grad Universitar din Sibiu, actuala Facultate de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”, s-au revăzut în cadrul unor manifestări duhovniceşti organizate în perioada 14-16 iunie pentru a marca cei 48 de ani de la absolvire.
Din această promoție au făcut parte absolvenţi care au devenit personalități marcante ale Bisericii Ortodoxe Române: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord.
Absolvenţii s-au revăzut la momente festive, din cinci în cinci ani, iar în ultima vreme, anual. Foștii studenţi, acum preoţi, împreună cu soţiile, s-au întâlnit în Alba Iulia și au urmat un program duhovnicesc şi festiv. Programul duhovnicesc a început la Catedrala „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud, locul de slujire al principalului organizator, preotul Emil Gâlea. Aici s-a săvârşit o slujbă religioasă prin care cei prezenţi au mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra lor în cei 48 de ani trecuţi de la absolvire. Apoi s-a oficiat un Parastas în memoria profesorilor și colegilor plecați în veșnicie.
„La sfârșit, unul dintre participanți a rostit un cuvânt, în care i-a evocat pe foștii profesori, numindu-i «Generația de aur a Teologiei sibiene». De asemenea, s-a făcut pomenirea colegilor trecuți la Domnul, adică 66 de slujitori ai Sfintelor Altare, pentru care timpul nu a mai avut răbdare”, ne-a spus pr. Marcel Dobrea, absolvent al acestei promoţii.
Următorul popas a avut loc la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci”-Râpa Robilor din Aiud.
„În mănăstire se oficiază zilnic Sfânta Liturghie și slujba de pomenire pentru martirii neamului românesc. Pelerinii s-au deplasat apoi la Mănăstirea «Mihai Vodă» din Turda, cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail și Gavriil. (…) Ieromonahul Efrem Crișan, unul dintre duhovnicii mănăstirii, le-a vorbit celor prezenţi despre istoricul aşezământului, iar maica stareță Andreea Zdrobău le-a mulțumit pentru prezență și le-a oferit pliante. Au fost zile frumoase în care foștii absolvenți au conversat, și-au împărtășit amintirile, s-au rugat și au mulțumit lui Dumnezeu că sunt încă «pe cale» și au realizat că «mai mare minune decât viața nu există»”, ne-a mai spus pr. Marcel Dobrea.
Foștii absolvenți s-au reunit, apoi, la locația inițială din Alba Iulia, unde au participat la masa festivă organizată cu prilejul întâlnirii.