În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Întâlnirea anuală a tinerilor din Germania
Asociația Tinerilor Ortodocși Români din Germania (ATORG) a organizat în perioada 30 septembrie - 3 octombrie 2016, la Köln, a noua ediţie a întâlnirii anuale a tinerilor. Tema întrunirii a fost „Credinţa şi trăirea credinţei dincolo de meridian”, având ca invitaţi pe Andrei Pleşu, preoţii Iustin Marchiș și Daniel Benga și pe Cristina Benga, pedagog.
Programul întâlnirii anuale a tinerilor ortodocşi români din Germania, la care au participat aproape 200 de persoane, a cuprins conferințe, discuții pe grupe, vizitarea orașului, rugăciune în comun și participarea la Sfânta Liturghie, precum şi alte activităţi culturale şi recreative. Întrunirea a fost găzduită de Preasfințitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi președintele ATORG.
„În ziua de vineri, 30 septembrie, au fost întâmpinaţi la Centrul pentru tineret din Köln oaspeții sosiți din toată Germania, dar și din Austria, Anglia, Belgia, precum și din România, şi anume din ATOR Iași. A doua zi, a avut loc conferinţa susţinută de filozoful Andrei Pleșu și părintele protosinghel Iustin Marchiș, de la Mănăstirea Stavropoleos din București. În discursul său, domnul Pleșu a vorbit despre două categorii de imigranți români, eternul nostalgic și cel care își uită originile, prezentați ca două exemple de care tânărul român din diasporă trebuie să se ferească. Filozoful a propus în schimb conceptul de «centralitate deschisă». Aflat într-un spațiu diferit de cel românesc, într-o societate diferită cultural, lingvistic și religios, tânărul nu trebuie nici să refuze întâlnirea cu alteritatea și nici să se confunde cu ea, anulându-și moștenirea proprie. Continuând ideile domnului Pleșu, părintele Iustin a pus accentul pe deschiderea către valorile românești, pe care mulți nu le mai cunosc. Dialogurile despre credință au continuat până la orele amiezii cu întrebări din public și lămuriri din partea celor doi invitați”, a precizat ierodiaconul Ioan Dumitru Popoiu, consilier cultural.
Întrunirea a continuat cu discuţii pe grupe, având mai multe teme de dezbatere. Moderatori au fost pr. prof. dr. Daniel Benga, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, doamna dr. Cristina Benga, pedagog, protos. Iustin Marchiș și PS Episcop Sofian Brașoveanul. Pentru vorbitorii de limbă germană a fost organizată o grupă specială, coordonată de pr. Ovidiu Ioan, conferențiar la Catedra de istorie bisericească a Universității din Marburg. Sâmbătă, după rugăciunea de seară, a avut loc un nou dialog al tinerilor cu Andrei Pleșu și părintele Daniel Benga, axat pe legătura dintre credință, cultură și educație. „Cele trei valori sunt interdependente, a argumentat filozoful. Termenul de cultură își are originea în ideea de «a cultiva», fiind în strânsă legătură cu o viziune foarte palpabilă a creșterii. Așa cum e nevoie de un efort în creșterea materială, tot la fel edificarea spirituală necesită asceză, timp și îndreptare către un scop. Credința dă sens vieții, iar însoțită de cultură este mai bogată și îmbogățește și pe cel de lângă noi. Educația sănătoasă necesită o credință autentică și o cultură bogată, fără de care tânărul de azi rămâne lipsit de repere, fără scop. Părintele Daniel Benga a continuat combătând ideea potrivit căreia credința este autosuficientă și nu mai are nevoie de cultură și filozofie. Mântuirea prin simplitate este posibilă, însă într-o societate modernă este nevoie de cultură pentru a propovădui credința și altora, nu a o transforma într-o relicvă. Iubirea celuilalt, ceea ce e baza credinței creștine, ne îndeamnă la o cultură a iubirii și implică o cultură a credinței, a mărturisirii lui Hristos printr-o viață trăită frumos”, a mai spus ierodiaconul Ioan Dumitru Popoiu.
Duminică, 2 octombrie, tinerii au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită în biserica Parohiei româneşti „Toți Sfinții” din Köln de PS Părinte Episcop Sofian Brașoveanul. Apoi, tinerii au vizitat oraşul de pe malul Rinului, iar seara au asistat în biserica parohiei la un program cultural-religios. În ultima zi, luni, 3 octombrie, înainte de plecare, PS Părinte Sofian Braşoveanul i-a binecuvântat pe tineri şi i-a îndemnat „să fie cât mai activi în parohiile lor, organizând grupe de tineret acolo unde se află, pentru a-L vesti pe Hristos între cei din generația lor, printr-o viață curată”, a explicat ierodiaconul Ioan Dumitru Popoiu.