Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Întâlnirea de lucru a consilierilor sociali din Mitropolia Moldovei și Bucovinei
Marţi, 15 iunie 2021, la Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Cuvioasa Nazaria” de la Mănăstirea Văratec, județul Neamț, a avut loc întâlnirea semestrială a consilierilor sociali din Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Întâlnirea a fost prezidată de părintele Narcis Axinte, consilierul social al Arhiepiscopiei Iașilor, și i-a avut ca invitați speciali pe părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic, și reprezentanții companiei TZMO România, partener în proiectele sociale derulate de furnizorii sociali din Patriarhia Română.
Evenimentul a reunit consilierii sociali din Arhiepiscopia Iașilor, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Episcopia Hușilor.
Părintele Narcis Axinte a prezentat situația actuală a serviciilor sociale din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, nevoia acută de comunicare și colaborare între eparhii pe zona socială și necesitatea accesării finanțărilor nerambursabile locale, naționale și europene pentru menținerea și dezvoltarea serviciilor sociale existente, dar și a celor ce se vor înființa de acum înainte.
Părintele Ilarion Mâță, consilier social al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a prezentat o sinteză a Planului Național de Redresare și Reziliență și a Strategiei Naționale pe componenta socială. Au fost evidențiate liniile de finanțare din cadrul planului, prioritățile sociale naționale și europene, cât și oportunitățile la nivel local, prin parteneriatul public-privat, pentru persoanele cu dizabilități, vârstnici și copii. Totodată, a propus un plan-cadru pentru viitorul Ghid al reței naționale de îngrijire a vârstnicilor la domiciliu.
Părintele consilier patriarhal Ciprian Ion Ioniță a exprimat dorința cooperării între mitropolii și capacitatea profesioniștilor angajați în structurile sociale ale Patriarhiei Române de a lucra unitar pentru binele semenului aflat în dificultate, arătând disponibilitatea sa de a coopera în permanență pentru ca aceste strategii să devină modele de bună practică pentru toți furnizorii sociali din Biserica Ortodoxă Română.
La sfârșit, maica stareță Iosefina Giosanu a prezentat invitaților centrul rezidențial, un edificiu model atât prin generozitatea și multitudinea spațiilor de cazare și terapie, cât și prin calitatea superioară a serviciului oferit.