În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Întâlnirea preoţilor şi preoteselor din Protopopiatul Sibiu
Aproape 200 de preoţi şi preotese din Protopopiatul Sibiu au participat marţi, 11 noiembrie, la o întâlnire a slujitorilor din această unitate administrativă a Arhiepiscopiei Sibiului. Preoţii şi preotesele au fost binecuvântaţi de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Prima întâlnire de acest fel din Protopopiatul Sibiu a avut ca scop o mai bună cunoaştere şi o apropiere între slujitorii sfintelor altare dimpreună cu doamnele preotese. Întâlnirea din Protopopiatului Sibiu a evidenţiat rolul misionar al familiei unui preot în societatea actuală, în care valorile tradiţionale sunt provocate de globalizare, ateism şi îndepărtarea de cele sfinte. Iniţiativa organizării acestei întâlnirii a aparţinut protopopului de Sibiu, Ioan Coşa, dar şi celorlalţi ostenitori de la protoieria oraşului. Pe lângă tema propusă pentru această întâlnire, „Familia Sfinţilor Brâncoveni - pildă de vieţuire a familiei creştine“, participanţii au discutat şi alte lucruri legate de misiunea în parohie, experienţele pastorale trăite în comunităţi, dar şi în viaţa de familie. S-a pus accent pe jertfa adusă de fiecare familie de preot în parohiile încredinţate, mai ales în comunităţile cu probleme sociale. Preoţii cu experienţă în domeniul asistenţei sociale au împărtăşit din propriile experienţe, din greutăţile întâmpinate în a înfiinţa centre sociale parohiale, dar au şi amintit bucuria rezultatelor remarcabile ale acestor proiecte sociale, mai ales în rândul copiilor. Cele câteva biserici din Protopopiatul Sibiu unde există centre de zi pentru copii sunt modele de pastoraţie socială şi pentru celelalte parohii din oraş şi împrejurimi.
Angajamentul soţiei de preot
În debutul, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe organizatori pentru această iniţiativă şi a subliniat importanţa vieţii morale şi duhovniceşti a familiei de preot pentru reuşita misiunii pastorale în parohie.
„Rolul pe care îl are soţia preotului, care este numită «maica preoteasă», este unul foarte mare în pastoraţie. Pe lângă faptul că trebuie să fie responsabilă spiritual, alături de preot, preoteasa are în mod egal un angajament în faţa lui Dumnezeu. Uneori, pe umerii preotesei apasă mai multe lucruri decât pe cei ai preotului. Unde există o preoteasă vrednică, toate merg perfect în parohie, dacă preoteasa este prezentă la Sfânta Liturghie, predica preotului sporeşte, mai ales atunci când îi cheamă pe oameni la rugăciune. Avem împreună o mărturisire şi o responsabilitate în faţa lui Dumnezeu. Responsabilitatea este dublă: mai întâi în calitate de creştini, apoi ca preoţi, ca slujitori ai lui Dumnezeu. Responsabilitatea este dublă pentru că în cazul nostru, fără să vrem în mod intenţionat, pe lângă predica rostită, exemplul personal este edificator. Dacă vorbeam la cursul de Pastorală despre casa parohială care are pereţi din sticlă, înseamnă că toată atenţia credincioşilor este focalizată pe familia preotului. Este adevărat că şi ispitele sunt mai mari în casele de preoţi“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. Ierarhul a salutat iniţiativa Protopopiatului Sibiu şi a propus ca periodic să se organizeze conferinţe şi întâlniri ale preoteselor, la care preoţii să participe doar ca invitaţi. Astfel de întâlniri vor impulsiona şi mai mult activitatea duhovnicească a doamnelor preotese din parohii.
„O familie exemplară“
În continuare, părintele Simion Săsăujan de la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ din Sibiu, decanul de vârstă al preoţilor din protopopiat, a vorbit despre modelul oferit de familia Sfinţilor Brâncoveni, atât pentru familiile de preoţi, cât şi pentru credincioşii din parohii. Părintele Săsăujan a evidenţiat câteva aspecte din viaţa duhovnicească şi morală a familiei domnitorului sfânt, din care poate învăţa orice slujitor al sfântului altar.
„Căsătoria lui Constantin Brâncoveanu cu doamna sa, Maria, a fost binecuvântată de Dumnezeu cu 11 copii, patru băieţi şi şapte fete. Părinţii erau mândri de copiii lor, crescuţi în frica de Dumnezeu şi cu dragoste faţă de neam. A fost o familie exemplară, părinţii fiind bucuroşi şi mândri de copiii lor. Sfântul Constantin Brâncoveanu a avut o credinţă puternică în Dumnezeu şi, de aceea, în testamentul său îi îndemna pe fiii săi să nu se lepede de Hristos, să nu-şi piardă sufletele, mai ales în momentul în care au pierdut toate cele lumeşti“, a spus pr. Simion Săsăujan. În continuarea cuvântului, părintele Simion Săsăujan a amintit câteva dintre provocările zilelor noastre, care afectează în mod deosebit familia creştină. Preoţii au îndatorirea de a sprijini familiile creştine în eforturile lor de a răspunde la toate provocările vieţii moderne.
„În familiile noastre, educaţia copiilor trebuie să fie făcută cu afecţiune prezentă. Ştim, ca preoţi, ce înseamnă să dai o educaţie bună copiilor şi să arăţi afecţiune faţă de copii. Dacă mamele nu-şi exprimă afecţiunea faţă de copii, nu-şi strâng copiii la piept dimineaţa, când pleacă la şcoală. şi le spun că sunt nemernici, că sunt slabi, că alţii sunt mai buni, nu le oferă iubire copiilor noştri. Dacă vom oferi copiilor iubirea noastră, atunci aceştia vor creşte bine. Comunicarea în familie este de multe ori deficitară. Trebuie să oferim mai mult timp familiilor noastre, indiferent cât de târziu am venit acasă. Am întâlnit familii care se despart pe motivul că nu-şi mai acordă destul timp unii altora. Este o problemă esenţială a familiei această comunicare şi timpul dedicat vieţii de familie. O altă cerinţă este ordinea, disciplina vieţii în familie, fără de care vom avea probleme mari de dezorganizare. Trăim în familia contemporană, care trece printr-o mare criză, şi trebuie să facem mai multe pentru oamenii noştri. Trebuie să avem o viaţă exemplară în societate“, a mai spus părintele Săsăujan.
Recunoştinţă pentru lucrarea misionară
Mulţumirile preoţilor şi preoteselor au fost transmise de protopopul Ioan Coşa. Părintele protopop a exprimat recunoştinţa slujitorilor faţă de IPS Mitropolit Laurenţiu şi le-a mulţumit preoţilor şi preoteselor pentru participarea şi organizarea unei prime întâlniri de acest fel.
„Am considerat că este potrivit ca la această întâlnire să luăm modelul familiei Brâncovenilor pentru viaţa de familie a preotului în mod deosebit. Îi mulţumim Înaltpreasfinţiei Sale că ne-a făcut această bucurie de a veni în mijlocul nostru, să ne binecuvânteze şi să ne motiveze pentru a fi împreună şi pe viitor. Primul scop al întâlnirii noastre din această seară a fost acela de a concluziona toate discuţiile din acest an comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, apoi de a lua modelul vieţii lor pentru familiile noastre, mai ales a Sfântului Constantin Brâncoveanu, care a avut această dragoste şi această ascultare faţă de fiii săi, acum când proprii copii vin şi ne derutează cu tot felul de gânduri şi ne tulbură cu lucrurile petrecute în societatea de astăzi, şi din acest motiv o astfel de întâlnire poate să pună o temelie bună pentru familia preotului. Un alt motiv pentru care ne-am întâlnit este acela că mai multe doamne preotese şi-au exprimat dorinţa de a participa şi ele la o întrunire a preoţilor, a familiilor de preoţi“, a spus pr. Ioan Coşa.
Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frăţească, prilej pentru familiile invitate de a se cunoaşte mai bine şi de a-şi propune colaborări în diferite proiecte parohiale.