La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Întâlnirea tinerilor ortodocşi din ţară, la Baia Mare
La prima Reuniune Naţională a Tinerilor Ortodocşi, care se desfăşoară la Baia Mare între 3-6 septembrie, participă peste 3000 de tineri din toată ţara şi din străinătate. Manifestarea se va încheia azi, cu Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime“ din Baia Mare.
La Reuniunea de la Baia Mare participă tineri ortodocşi cu vârste între 15-30 ani, din eparhiile din ţară şi din diaspora, alături de delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe - Surori din străinătate şi reprezentanţi ai Asociaţiilor de Tineri Ortodocşi din străinătate. Tinerii participă la diverse manifestări culturale şi cu caracter duhovnicesc. Organizatorii prezintă participanţilor aspecte culturale şi istorice ale Maramureşului, iar invitaţii vizitează diferite obiective care completează temele conferinţelor.
În cea de a doua zi a Reuniunii Naţionale a Tinerilor Ortodocşi, joi, 4 septembrie, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a asistat la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime“ din Baia Mare, de către preoţii însoţitori ai grupurilor din mai multe ţări şi preoţi însoţitori ai grupurilor de la eparhiile din ţară. Răspunsurile la strană au fost date de tinerii din România, din Patriarhia Ierusalimului, din Ucraina şi din Polonia. La Sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Iustin Sigheteanul a rostit un scurt cuvânt de binecuvântare a tinerilor prezenţi.
De asemenea, toţi participanţii la Reuniune, peste 3000 de tineri, au asistat la Sfânta Liturghie, în 12 biserici din municipiu, unde au dat răspunsurile la strană.
În cea de a doua zi a programului au fost incluse dezbateri pe grupe, pe tema „Sfinţii Brâncoveni - modele ale credinţei mărturisitoare“.
PS Iustin Sigheteanul a vizitat atelierele de lucru, desfăşurate în cadrul Liceului „Gheorghe Şincai“, şi a discutat cu tinerii. Seara, ierarhul a participat la rugăciunile din incinta Catedralei Episcopale. Rugăciunile au fost rostite de către tineri, care, apoi, au cântat pricesne din caietul reuniunii.
Vizite la muzee, conferinţe
Tot în cadrul celei de a doua zile a Reuniunii, tinerii au vizitat Muzeul Satului, Pavilionul de Etnografie, Muzeul de Artă şi Muzeul de Istorie. În Piaţa Libertăţii, tinerii l-au audiat pe cunoscutul interpret Grigore Leşe şi au participat la conferinţa susţinută de actorul şi scriitorul Dan Puric pe tema „Ortodoxia şi identitatea noastră naţională“. Seara, la scena din zona Catedralei Ortodoxe „Sfânta Treime“ a avut loc „Concertul pentru România Frumoasă“, susţinut de Brio Sonores şi Paula Seling.
Şi în cea de a treia zi a Reuniunii, tinerii au participat la rugăciune, în 12 biserici parohiale din Baia Mare, unde au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. De asemenea, în cadrul dezbaterilor, pe grupe, a fost abordată tema „Tinerii în lumina Anului Omagial Euharistic“. La Centrul Vechi a avut loc conferinţa „Pintea Viteazul şi curajul de a sta împotrivă“, susţinută de dr. Ioan Marchiş şi dr. Teodor Ardelean.
Tinerii au avut posibilitatea de a vizita expoziţia „Arta şi Istoria Băimăreană“ de la Muzeul de Artă şi Muzeul de Istorie, expoziţia „Maramureşul - tezaur de etnografie şi spiritualitate românească“, de la Muzeului Satului şi Pavilionul de Etnografie. De asemenea, au participat la programe artistice susţinute de tinerii artişti la scena din Centrul Vechi.
Seara, cei peste 3000 de tineri au participat la Procesiunea „Bucuria Creinţei“, organizată pe traseul Centrul Vechi - Primărie - Bulevardul Unirii - Catedrala „Sfânta Treime“. Au urmat rugăciunile de seară de la Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime“. A urmat, la scena din zona Catedralei Ortodoxe „Sfânta Treime“, un program artistic muzical susţinut de tineri artişti şi Ansamblul Naţional „Transilvania“. Mâine, 6 septembrie, între orele 8.30 - 10.00, la Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime“ are loc Sfânta Liturghie, care va încheia Reuniunea Naţională a Tinerilor Ortodocşi. (Oana Rusu)